Mozzarella uit Duitse industriële wrongel?

22 januari 2016
Vraag een willekeurige voorbijganger om typisch Italiaanse ingrediënten op te noemen. Tien tegen een dat 'mozzarella' valt. Dat populaire smeuïge kaasje hoort bij pizza of insalata caprese als Nicole bij Hugo
 
Nu is het geen nieuw feit dat er mozzarella en mozzarella bestaat. De textuur van de eerste soort heeft iets van slecht gevulkaniseerde rubber en de smaak is amper waarneembaar. De tweede soort draagt een DOP-label ('Denominazione di Origine Protetta', Beschermde Oorsprongsbenaming), wordt gemaakt van rauwe buffelmelk (koemelk mag ook) en is echt een delicatesse. Uiteraard is er ook een groot prijsverschil.
 
Het geval wil nu dat een vierde van de mozzarella in Italië niet rechtstreeks van melk is gemaakt, maar van industriële buitenlandse wrongel. Dat heeft Coldiretti - de Italiaanse Boerenbond, zeg maar - met zoveel woorden toegegeven
 
De Politie heeft deze week in Bari nog drie ton industriële wrongel uit Duitsland en Ierland in beslag genomen omdat die in zeer bedenkelijke staat verkeerde. 
 
'Gezien deze nieuwe fraude is er geen tijd te verliezen om de reputatie van 'Made in Italy' te redden. Er moet dringend werk worden gemaakt van de verplichting om de oorsprong van zuivelproducten aan te geven om de transparantie en de gezondheid van de consument te waarborgen' aldus het hoofd van Coldiretti.
 
Benieuwd naar de kanttekeningen van iemand die echte artisanale rauwmelkse buffelmozzarella verkoopt.