Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

MR: "Met ééngemaakte politiezone willen Vlamingen de macht grijpen in Brussel"

wo 13 dec. - 7:34

De burgemeester van Etterbeek, Vincent De Wolf (MR), ziet in de Vlaamse eis voor een eengemaakte politiezone in Brussel een poging om meer macht te verwerven in de hoofdstad. "Vlamingen willen één politiezone en één gemeente omdat de Brusselse regering voor de helft uit Vlamingen bestaat. Maar als slechts 10% van Brussel Nederlandstalig is, hebben we het over een kwestie van democratie."
Vincent De Wolf (foto © Belga)

Vandaag hebben de negentien Brusselse burgemeesters een vergadering samen met minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) en minister van Justitie Koen Geens (CD&V). Geens is recent op bezoek geweest in New York, maar er één politiezone is voor ruim acht miljoen inwoners.

Geens vond dat dit een voorbeeld moest zijn voor Brussel en wil ook dat de volgende federale regering dit in het regeerakkoord zet. De discussie over de huidige zes politiezones in Brussel is weer opgelaaid na recente rellen in Brussel.

Volgens De Wolf is er geen probleem met veiligheid in Brussel

"We hebben cijfers opgevraagd. De criminaliteit in Brussel is met 30 procent gedaald in tien jaar tijd", zegt burgemeester van Etterbeek Vincent De Wolf in De Ochtend. "In het Brussels gewest zijn er meer dan negenhonderd betogingen per jaar, de overgrote meerderheid verloopt zonder problemen."

Volgens De Wolf is het "niet ernstig" om na de recente rellen opnieuw de eengemaakte politiezone op tafel te leggen. "De rellen vonden plaats op het grondgebied van één zone: de zone Brussel-Hoofdstad Elsene". De fouten die zijn gemaakt liggen volgens De Wolf dus aan die ene zone, niet aan de structuur van de Brusselse politie.

Als Brussel één zone moet hebben, dan moet Vlaanderen naar vijf zones

Brussel heeft 1,2 miljoen inwoners. De Wolf redeneert dat als je de logica van één politiezone voor Brussel doortrekt, Wallonië nog maar drie politiezones mag overhouden en Vlaanderen nog vijf.

"Dat is niet wenselijk. Dat zou ten koste gaan van wijkagenten", aldus De Wolf.

"Met ééngemaakte politiezone willen Vlamingen meer macht"

Volgens De Wolf hebben Vlamingen een heel andere agenda als ze één politiezone op tafel leggen. "We vrezen dat Nederlandstaligen één politiezone willen, één gemeente en één gewest om meer macht te hebben."

In het Brussels parlement hebben Vlamingen een gegarandeerde vertegenwoordiging: negentien procent van de zetels in het parlement is voorbehouden voor Nederlandstaligen. In de Brusselse gewestregering zijn er twee Vlaamse ministers en een staatssecretaris. Op gemeentelijk vlak hebben Vlamingen geen gegarandeerde vertegenwoordiging.

Als de gemeenten en politiezones in Brussel worden afgeschaft, krijgen Vlamingen volgens De Wolf dus meer macht. "Als je weet dat acht tot tien procent van Brussel Nederlandstalig is, dan gaat het om een kwestie van democratie", aldus De Wolf.

De gegarandeerde vertegenwoordiging van Vlamingen in Brussel is er omdat Franstaligen ook een gegarandeerde vertegenwoordiging hebben in het federaal parlement.

Bron: vrtnws.be

Beluister het interview met Vincent De Wolf:

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet