Muyters na kritiek: "Soms breekt iemand toch door van wie iedereen dacht dat het niet zou lukken"

13 augustus 2018
Vlaams minister van Sport Philippe Muyters (N-VA) heeft gereageerd op de kritiek die er kwam na zijn tweet waarin hij marathonloper Koen Naert feliciteerde. Naert kreeg geen topsportcontract in Vlaanderen meer, wél in Wallonië. "Het gevolg van keuzes maken. Soms breekt er dan toch iemand door van wie iedereen dacht dat het misschien niet zou lukken."

Goud. Dat was het prachtige resultaat dat marathonloper Koen Naert dit weekend neerzette op het EK. Eén van de 19 medailles die ons land mee naar huis mocht nemen.

Meteen daarna stroomden de felicitaties uit alle hoeken binnen. Onder meer Vlaams minister van Sport Philippe Muyters (N-VA) tweette: "Hoe zot is dit! We blijven gaan!"

(lees verder onder de tweet)

Een tweet die meteen veel kritiek uitlokte, want Koen Naert stootte enkele jaren geleden op een "njet" voor een Vlaams topsportcontract, en zit nu bij de Waalse atletiekfederatie. "Vlaanderen had ons nagenoeg afgeserveerd", zei hij vorige week in een interview met De Tijd.

Muyters na kritiek: "Gevolg van keuzes maken"

Muyters zelf heeft in 'De Ochtend' nu op die kritiek gereageerd: "Ik leef mee met die mensen, Koen Naert heeft een prachtige prestatie geleverd. We hadden toen een keuze gemaakt en hem geen contract aangeboden. Er is een groep van mensen die mij adviseert en de keuzes bepaalt. Als we die keuzes niet maken, versnipperen we de centen. Het kan dan altijd zijn dat er dan toch iemand doorbreekt van wie iedereen misschien dacht dat het niet ging zijn."

"Het zijn moeilijke keuzes geweest, die gestart zijn na de Olympische Spelen in Londen. We hebben toen de keuze gemaakt om in te zetten op 10 sporten, en hebben na Rio nog een tandje bijgestoken. We werken meer prestatiegericht, en leggen meer focus."

Volgens Muyters pikt het bij hem helemaal niet dat Naert nu bij de Waalse atletiekfederatie zit. "14 van de 19 medailles zijn gehaald door sporters die Vlaamse steun krijgen. We geven hen goede omstandigheden om die prestatie te doen. Maar het is niet het beleid, maar de sporters die de medailles halen." Muyters denkt dan ook dat ze de lijn zullen kunnen doortrekken naar Tokio.

"Bloed, zweet en tranen, maar je wordt er niet rijk van"

In zijn interview met De Tijd haalde Naert ook aan dat topsport geen vetpot is. "Mijn Amerikaanse collega's lachen me uit als ze horen dat een hardloper van mijn niveau aan het einde van de maand geen cent opzij kan leggen. Ik mag van geluk spreken dat mijn vrouw een degelijk inkomen heeft."

Dat geeft Muyters zelf ook toe. "Dat is het geval bij veel sporters. Er zijn er heel weinig waarvan je kan zeggen dat ze dankzij het sporten een goed inkomen krijgen. In veel gevallen is er ondersteuning van de familie. Je wordt er niet rijk van, hoewel het bloed, zweet en tranen kost. Maar ik ben blij dat we een klein beetje kunnen bijdragen."

Beluister het interview in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: