"Muziek is gemeenschap"

22 november 2017
"Ik raad de mensen aan om 'muziek met verderf' niet te beluisteren". Dat zei Abid Tounssi gisteren in De Wereld Vandaag. Pedagoog Pedro De Brucykere reageert in een column: "Er is zoveel onderzoek dat aantoont dat muziek erg belangrijk kan zijn in ons leven."

Ik beken, ik ben muzikant. Meer nog: af en toe was er al muziek te horen op Radio1 waar ik op meespeel of die ik zelfs schreef. Misschien ben ik dus niet de meest objectieve persoon om muziek te verdedigen, maar er is zoveel onderzoek dat aantoont hoe belangrijk muziek kan zijn in ons leven. Ik geef je een greep uit de voorbije maanden.

Jeremy Montagu van de universiteit van Oxford beschreef deze zomer in een wetenschappelijk artikel hoe het ontstaan van muziek verstrengeld is met de ontwikkeling van de mens. De essentie is dat muziek voor gemeenschap zorgt, dat muziek mensen samen brengt. De Nederlandse popprofessor Tom ter Bogt legde dit mooi uit in zijn oratie. Hij vroeg de mensen om in een eigen ritme in de handen te klappen. Al snel kregen we één ritme, omdat we als mens zo gewoon zijn om ritme over te nemen.

Ook voor het ouderschap is muziek cruciaal gebleken. Samuel Mehr en Max Krasnow beschreven in februari van dit jaar hoe ouders via zingen doorheen de geschiedenis aan hun kinderen hebben leren troosten en steunen.

Onderzoek onder leiding van Jake Harwood van eind vorig jaar toonde dat muziek een belangrijk middel is om te leren omgaan met diversiteit.

Er is de voorbije decennia veel onderzoek naar kunst en leren gedaan, waarbij de OESO aangeeft dat dit voorbij de nood aan cultuur zelf al reden genoeg is.

Maar van alle kunsten blijkt leren muziek spelen een van de meer krachtige vormen.

Maar weet je, al dit onderzoek vergat ik meteen toen ik gisterenavond met mijn band speelde. Dan was het vooral genieten. Al dit onderzoek vergeet ik als ik vanavond naar Gorillaz ga. Dan is het vooral genieten. Dan zal ik in een zaal staan met 9000 anderen die genieten. En daarna besef ik dat het onderzoek klopt: muziek is gemeenschap.

Lees ook:

Radio 1 Select