Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Nieuwe Feiten

Muziek helpt genezen

di 13 feb. - 0:54

“Muziek is het kostbaarste lawaai”, zei schrijver Théophile Gautier ooit. En daar zal neurowetenschapper Dick Swaab het ongetwijfeld mee eens zijn. Hij vertelde in "Nieuwe Feiten" over de geneeskrachtige werking van muziek.
“Als een kind te vroeg geboren wordt, kan je het Mozart aanbieden”

Dick Swaab gaat dit jaar op tournee, samen met twee collega-professoren én een orkest. Hij zal het publiek een avond lang onderhouden over de invloed van muziek op ons brein. Dit alles onder de noemer “The miracles of music”.

Geen Bach!

De helende kracht van muziek begint al vroeg, in de couveuse. “Als een kind te vroeg geboren wordt, kan je het Mozart aanbieden” zegt Swaab in Nieuwe Feiten. “De ademhaling en de zuurstofverzadiging verbeteren, het kind groeit sneller, en kan vroeger naar huis.”

Welke instrumenten en componisten er zoal een positief effect hebben moet nog verder uitgezocht en bestudeerd worden, maar vooral Mozart blijkt het goed te doen. Dit omwille van het eerder vrolijke, speelse, ritmische karakter van de muziek. Een ding staat vast: “Als je het kind Bach aanbiedt in de couveuse dan werkt het niet” lacht Swaab. “Daarvoor moet je iets rijper zijn.”

Helend bij een beroerte, Parkinson, Alzheimer

Bij diverse ziektes kan muziek een goed effect hebben. Bij een beroerte aan de linkerkant van de hersenen bijvoorbeeld krijgen mensen afasie: ze weten wel wat ze willen zeggen, maar kunnen het niet. Zingen kan hen helpen om de spraak weer aan de gang te helpen.

Ook bij mensen met Alzheimer kan muziek helend werken. “Wanneer je muziek aanbiedt die in de jonge jaren van de patiënt belangrijk was, zie je dat ze opeens zelfs wat mee kunnen zingen.”

En er is meer. Wanneer je muziek met dans combineert, kan je het ritme en uithoudingsvermogen van mensen beïnvloeden. Mensen met Parkinson die een paar keer per week dansen, kunnen hun evenwicht beter houden, en kunnen de ziekte zo iets beter aan.

“Muziek werkt op vele gebieden van het brein. Het is niet voor niks dat je je voet niet stil kan houden bij sommige muziek” besluit Swaab.

Meer info, en een helend voorbeeld hoor je hier:

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet