"Muziek is vooral via onze vader binnengesijpeld in ons gezin"

13 april 2020
Foto: Stephan Vanfleteren
Wat is er leuker dan een creatieve familie op bezoek op paasmaandag? Onze eigen Friedl’ zakte af naar de studio in Brussel, de anderen bleven in hun kot. Acteur Günther belde in vanuit Sint-Niklaas, muzikant en Ertebreker Peter deed dat vanuit Gent. Van ver of van dichtbij, alle drie brachten ze muzikale verhalen en herinneringen mee. Een familiekroniek op muziek!

De Zji

Peter Lesage schreef als Ertebreker mee aan het nummer 'De Zji', al is het broer Günther die dat nummer koos als 'familiesong'.

"De zee is een locatie waar wij als kind vaak naartoe gingen", zo legt Günther uit. "In Westende hebben we veel zomers doorgebracht en ik heb daar heel fijne herinneringen aan. We hebben daar veel vriendjes leren kennen die ook jarenlang elke zomer met ons optrokken."

Ave Maria

"Hoe muziek in onze familie is binnengesijpeld, heeft veel te maken met onze vader", vertelt Friedl. "Vader was penningmeester van de lokale harmonie en dwarsfluitspeler. Hij werd ooit uit de klas gepikt door een leraar die hem had gevraagd of hij dwarsfluit wou leren. Maar heel zijn carrière heeft hij maar één nummer echt leren spelen en dat was 'Ave Maria'."

Günther nam later de dwarsfluitcarrière van zijn vader over, al blijft hij daar erg bescheiden onder. "Onze ouders hebben ons altijd gestimuleerd om muziek en woordkunst te beoefenen, maar het was de dirigent van de lokale harmonie die eens bij ons thuis langskwam en vroeg aan mijn ouders welk instrument ik wou leren spelen. En in mijn plaats antwoordde mijn vader dat ik dwarsfluit zou leren. Maar ik heb daar niet veel van terecht gebracht, zelfs het 'Ave Maria' heb ik niet leren spelen", lacht hij.

Günther was als de dood dat hij door de dirigent van de harmonie zou uitgepikt worden om een solo te spelen. "Ik vond het heel fijn om in de harmonie te zitten, maar meer voor de meisjes en de Rodenbachs achteraf", zegt hij. "Het instrument zelf vond ik moeilijk. Maar ik vond het heel fijn om muziek te proberen leren spelen. Ik hou enorm van muziek en bewonder muzikanten, zoals mijn broer (Peter, nvdr) die een lange weg heeft afgelegd als muzikant."

Van Prince tot Danny De Munck

De songkeuzes van de broeders en gezuster Lesage zijn alvast opmerkelijk. Van Prince naar Cyndi Lauper tot Danny De Munck. Aan elk nummer hangt een mooie herinnering vast voor Friedl, Peter en Günther.

Beluister hier de volledige uitzending (deel 1, 2 en 3):