Muziektherapie brengt structuur voor kinderen met autisme

26 oktober 2016
Muziektherapie kan mensen met autisme helpen. Twee tienerzussen, Jolien en Elfie, kampen met autisme en werden er depressief door. Muziektherapie bracht de redding voor hen. Tine Anthonis is muziektherapeute en helpt kinderen met autisme door hen te laten spelen met muziek.

Kinderen met autisme hebben het vaak moeilijk om een band te maken met iemand en om zich volledig te laten gaan. Het was voor Tine Anthonis dan ook belangrijk om haar praktijk zo in te richten dat de aantrekkingskracht groot is voor kinderen dat ze snel overgaan tot spelen en zich daar volledig in kunnen laten gaan. 

In muziektherapie wordt gewerkt via improvisatie. De kinderen mogen lawaai maken met de instrumenten en uit het lawaai probeert Tine door samenspel muziek te maken. 

Muziektherapeuten zoeken contact met het kind door mee te gaan in de leefwereld van het kind.

Volgens Tine is het belangrijk om steeds tot op een zekere hoogte mee te gaan in de leefwereld van het kind. Hierdoor kan er contact gelegd worden en kan ze de energie van het kind temperen en proberen om zo structuur aan te bieden. Muziektherapie is zeer belangrijk voor kinderen met zwaar autisme. Deze kinderen communiceren vaak niet door middel van spraak maar met muziek kunnen er toch momenten van interactie ontstaan.