Federale aankoop van mondmaskers? "Vijgen na Pasen"

6 mei 2020
© Thierry Roge (Belga)
De federale regering heeft gisteren de 12 miljoen mondmaskers besteld die zullen worden uitgedeeld aan alle burgers. Dat bevestigt vicepremier Koen Geens (CD&V). Oppositiepartij N-VA wil dat de regering stopt met de procedure. Omdat de federale mondmaskers op zich laten wachten en heel wat mensen intussen al op andere manieren een masker hebben kunnen bemachtigen, zou de bestelling beter geannuleerd worden, vindt men. Michäel Freilich spreekt in 'De Ochtend' over "Vijgen na Pasen".

"Vijgen na Pasen", zo noemt N-VA Kamerlid Michaël Freilich de procedure voor de aankoop van de federale mondmaskers. "Het is duidelijk dat als we nu pas begonnen zijn met het plaatsen van de bestelling, heel wat mensen pas in juli of augustus pas een mondmasker zullen krijgen."

Volgens Freilich hebben de meeste steden en gemeenten intussen ook zelf al actie ondernomen waardoor de meeste inwoners toch wel een mondmasker van een overheid zullen krijgen. "Bovendien zijn de maskers nu ook te koop in de winkel, dus is het inderdaad vijgen na Pasen, en wel voor heel veel geld."

"De overheid is geen groothandelaar, geen expert retail", meent Freilich. "Waarom is België het enige land in Europa dat voor elke burger een mondmasker wil bestellen. Ik denk dat andere landen het beter oplossen door hun burgers zelf mondmaskers te laten kopen. Een regering moet haar burgers ook kunnen verplichten om die aankoop zelf te doen."

Toch wil N-VA geen veto uitspreken. De partij was bovendien ook betrokken bij het overleg over de mondmaskers. Jan Jambon (N-VA) zit als Vlaams minister-president namelijk mee in de veiligheidsraad en fractieleider Peter De Roover (N-VA) zit elke zaterdag samen met de regering in de zogenoemde "superkern". Blaast de partij dan koud en warm tegelijk?

"Nee, we zien gewoon dat er steeds meer dingen mislopen", zegt Freilich. "Er raken steeds meer ministers betrokken bij de aankoop en ook het bestek bijvoorbeeld wordt voortdurend aangepast. Onze vraag is gewoon voortschrijdend inzicht."

Beluister het gesprek met Michaël Freilich in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: