Ontbijten met N-VA-voorzitter Bart De Wever: "N-VA biedt wisselmeerderheid aan om kerncentrales open te houden na 2025"

21 november 2020
N-VA-voorzitter Bart De Wever is bereid om de meerderheiderheidspartijen te steunen die de kerncentrales open willen houden na 2025. Dat heeft hij gezegd tijdens een ontbijtgesprek in 'De Ochtend'. Eerder deze week bleek dat Engie Electrabel de uitstap voorbereidt. De federale regering wil die uitstap in 2025 - zo staat in haar akkoord - , maar ze beslist in principe wel pas definitief over een jaar.

N-VA voorzitter Bart De Wever haalt fel uit naar Groen-minister van Energie Tinne Van der Straeten. De minister zei in 'Terzake' dat ze blij is dat Engie Electrabel zegt dat ze de kernuitstap voorbereiden. "Eén van de grootste exploitanten in ons land zegt dat ze akte nemen van het regeerakkoord", zo zei ze. Maar volgens De Wever zou een kernuitstap in 2025 rampzalig zijn.

De vuilste elektriciteitsproductie na Polen, een enorme prijsverhoging en onzekerheid: dat is zo rampzalig

"We moeten dit echt vermijden", zegt N-VA-voorzitter De Wever. "Als men zegt dat we naar de vuilste elektriciteitsproductie na Polen zullen gaan met een enorme prijsverhoging voor de consument en de bedrijven, en bovendien nog eens de onzekerheid zal er wel elektriciteit zijn. Dit is zo rampzalig dat we dit ten allen prijze moeten vermijden. Ik bied onze stemmen aan zonder prijs", aldus De Wever.

Opvallend, De Wever biedt dus een wisselmeerderheid om die kernuitstap alsnog te vermijden. Een wisselmeerderheid betekent dat sommige partijen van de regering meestemmen met de oppositie (n-va). Het aanbod is eigenlijk een politieke truc, van een partij buiten de federale regering om die huidige meerderheid uit elkaar te spelen. Van zo'n wisselmeerderheid gebruik maken is erg uitzonderlijk, want het kan voor een ongekende breuk zorgen binnen een regering. En dan is een val niet veraf.

De kernuitstap in 2025 staat wel degelijk in het federaal regeerakkoord. De regering geeft zichzelf wel nog tijd tot volgend jaar om daar definitief over te beslissen. Waarom zegt De Wever dit dan? Volgens de N-VA-voorzitter zijn er meerderheidspartijen bereid om de kerncentrales langer open te houden. "Tijdens de federale regeringsonderhandelingen met de bubbel van 5 bespraken we om de kerncentrales open te houden. Drie seconden later hadden we een akkoord", zegt De Wever, over de onderhandelingen van zijn partij met de socialisten en christen-democraten, die voor de duidelijkheid nooit tot een regering hebben geleid. "Het was de gemakkelijkste onderhandeling die ik ooit heb gevoerd."

"Men wordt meegesleurd door de Groenen in de afgrond", gaat De Wever verder. "Ik denk dat de andere partijen van hun stoel gevallen zijn door de handigheid van Tinne Van der Straeten die dat dossier zeer goed kent, om heel snel te manoeuvreren. Maar dit is totaal onverantwoord, en men weet dat", aldus de N-VA-voorzitter.

Beluister het ontbijtgesprek met Bart De Wever via onze podcast: