N-VA-minister Liesbeth Homans wil proefperiode van 5 jaar voor moskeeën erkend kunnen worden

22 februari 2019
Als het van Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) afhangt, wordt er de komende vijf jaar geen enkele moskee of ander gebedshuis meer erkend in Vlaanderen. Dat meldt 'Het Laatste Nieuws' en wordt bevestigd aan VRT NWS. Op basis van een onderzoek van de KU Leuven schuift Homans strengere erkenningscriteria voor gebedshuizen naar voren, waaronder een proefperiode van vijf jaar.

In 2017 besliste Liesbeth Homans om tijdelijk geen moskeeën meer te erkennen. De Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur nam die rigoureuze beslissing omdat ze te weinig informatie kreeg over de werking van die gebedshuizen. Homans trok dat jaar de erkenning in van de Fatih-moskee in Beringen.

Omdat ze vond dat de erkenningsregels voor gebedshuizen te soepel waren, wil Homans de erkenningsprocedure laten vernieuwen. Daartoe bestelde de minister een onderzoek bij de KU Leuven. Dat onderzoek is nu helemaal afgerond.

Proefperiode

Eén van de aanbevelingen uit dat onderzoek is om een proefperiode van drie tot vijf jaar in te lassen voor een gebedshuis een erkenning kan krijgen. Homans gaat voor het maximum en wil een proefperiode van vijf jaar.

Tijdens die periode van vijf jaar zullen gebedshuizen aan een reeks voorwaarden moeten voldoen, bijvoorbeeld rond de giften die ze ontvangen uit het buitenland, vooraleer ze overheidssteun krijgen. Ook de 57 geloofsgemeenschappen waarvan momenteel een aanvraag hangende is, zullen die proefperiode moeten doorlopen.

Verfijning

Rik Torfs, de bekende professor Kerkelijk Recht, is de eindverantwoordelijk van het onderzoek dat Homans had besteld. In “De ochtend” op Radio 1 benadrukt hij dat er niet helemaal nieuwe regels moeten komen, “maar de huidige erkenningscriteria zijn aan verfijning toe”.

Volgens Torfs moeten de nieuwe criteria “ervoor zorgen dat de erkenning in de toekomst vlot kan verlopen”. “En eens die erkenning er is, moet je gerust kunnen zijn dat die moskeeën of andere religieuze groepen in staat zijn om bijvoorbeeld financieel transparant te functioneren, zonder steun uit het buitenland, en de democratische rechtsstaat aanvaarden.”

Bron: vrtnws/deochtend

Beluister het volledige gesprek met Rik Torfs in 'De ochtend'

Lees ook: