Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

N-VA noemt voorstel voor staatshervorming van CD&V "too little, too late": "Geen 10 jaar wachten"

ma 11 mrt. - 8:59

Verschillende partijen reageren op het voorstel van CD&V om vanaf 2024 een zevende staatshervorming uit te rollen, met meer bevoegdheden voor Vlaanderen. N-VA noemt het voorstel "too little, too late". "We moeten de mankementen in ons bestel onmiddellijk aanpakken, en niet binnen tien jaar", zegt kandidaat-premier voor N-VA Jan Jambon in 'De Ochtend'. Groen wil dan weer meer "samenwerken".
Jan Jambon (© Radio 1)

In een opinietekst in De Standaard maken enkele CD&V-kopstukken vanmorgen duidelijk dat de partij vanaf 2024 een nieuwe, zevende staatshervorming wil uitrollen. Tot dan moeten de Vlaamse partijen daarover een overeenkomst zoeken in een "commissie Staatshervorming". CD&V wil alvast dat Vlaanderen meer bevoegdheden krijgt, zeker op het vlak van gezondheidszorg.

"Too little, too late", reageert kandidaat-premier voor N-VA Jan Jambon in 'De Ochtend', "en dan vooral too late". Zoals bekend, wil N-VA dat al na de verkiezingen in mei een staatshervorming mogelijk is. "Er is voldoende aangetoond wat de mankementen zijn van ons staatsbestel. Die moeten onmiddellijk aangepakt worden, en niet binnen tien jaar", vindt Jambon. Ook volgens Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) schiet het voorstel van CD&V tekort. "We moeten de echte hefbomen voor onze welvaart in handen krijgen", schrijft hij op Twitter.

Lees verder onder de tweet van Vlaams minister-president Geert Bourgeois

Onbestuurbaarheid

CD&V zit duidelijk niet op dezelfde lijn als N-VA. "We gaan niet voor een afschaffing van België", verduidelijkt Vlaams viceminister-president Hilde Crevits (CD&V) in "De ochtend". "Ik vind het een slecht idee om - zoals sommigen zeggen - het land onbestuurbaar te laten worden", verwijst ze naar een uitspraak van Jan Jambon.

Die reageert meteen dat N-VA net wil vermijden dat het land onbestuurbaar wordt, door te gaan voor het confederalisme (waarbij Vlaanderen en Wallonië van onderuit beslissen welke bevoegdheden nog federaal moeten zijn, in plaats van omgekeerd, red.). "Wallonië kiest blijkbaar voor socialistische en zelfs communistische recepten", zegt Jambon. "In Vlaanderen is centrum-rechts nog steeds de dominante strekking. Hoe kun je daarmee nog samen een federale regering vormen? Confederalisme is net de oplossing om onbestuurbaarheid te vermijden."

"CD&V is niet consequent"

Andere N-VA'ers wijzen er dan weer op dat CD&V in het verleden ook aangaf dat sommige bevoegdheden kunnen worden geherfederaliseerd (van het Vlaamse niveau naar het federale niveau gaan, red.). Voor "kleine zaken" is dat nog steeds "bespreekbaar", zei Crevits trouwens vanmorgen.

Voormalig staatssecretaris voor N-VA Zuhal Demir vindt die houding niet "consequent". "Waarom één verhaal consequent vertellen, als je ze allemaal kan vertellen en vlak voor de verkiezingen de electoraal meest gunstige kan uitpikken?", klinkt het.

Lees verder onder de tweet van Zuhal Demir:

Groen wil één klimaatminister

Vanmorgen kopte ook Groen met hun plannen om de verdeling van de bevoegdheden te herzien. De partij pleit voor één klimaatminister, een federale kieskring (waarbij kiezers voor dezelfde lijsten kunnen stemmen in het hele land, red.) en de afschaffing van de Senaat. Het voorstel van CD&V om eerst onder Vlaamse partijen een overeenkomst te zoeken, ziet Groen niet zitten. Zij vragen "meer samenwerking".

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet