Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Wereld Vandaag

N-VA roept minister Van Quickenborne op om alle banden met Moslimexecutieve te verbreken

do 7 okt. - 2:55

N-VA roept de federale minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) op om alle banden met de Moslimexecutieve te verbreken. Dat zegt Vlaams Parlementslid Nadia Sminate (N-VA). De Moslimexecutieve is het belangrijkste orgaan dat moslims vertegenwoordigt in België, maar krijgt al weken kritiek. Van Quickenborne kondigde al een doorlichting van de organisatie aan.
Nadia Sminate

"De samenwerking met de Moslimexecutieve moet stopgezet worden." Dat zegt de N-VA na de "Pano"-reportage gisteren. Daarin werd onder andere de Moslimexecutieve besproken. N-VA gelooft niet dat de Moslimexecutieve van binnenuit kan vernieuwd worden, en pleit voor een nieuw orgaan.

"Van een oude zieke knol kan je geen racepaard maken. Ik geloof niet in een hervorming van de Moslimexecutieve: iets wat vandaag rot is, kan je geen nieuw leven inblazen. Ik denk dat je beter stopt met die samenwerking, en van een wit blad begint", legt Sminate het partijstandpunt van N-VA uit.

Justitieminister Vincent Van Quickenborne (Open VLD) kondigde gisteren al aan dat hij de Moslimexecutieve opnieuw in gebreke stelt, en een doorlichting van de organisatie vraagt door Staatsveiligheid. "Gewoon verder doen met dezelfde mensen op dezelfde manier, dat zal geen oplossing brengen", zei de minister ook.
N-VA wil dus een stap verder gaan, en wil dat de Moslimexecutieve vervangen wordt door een nieuw orgaan. Volgens N-VA moet er een Vlaamse organisatie in de plaats komen van de Moslimexecutieve. Die valt nu onder het federale niveau.

Islamles

In de "Pano"-reportage werd getoond dat de lessen islam gebruik maken van handboeken en leerplannen die sterk beïnvloed zijn door Turkije, onder andere in het gemeenschaps- en gemeentelijk onderwijs. Sminate roept op om met nieuwe leerplannen en handboeken te komen.

De lessen islam worden vormgegeven en gecontroleerd vanuit de Moslimexecutieve, en niet vanuit het ministerie van Onderwijs, vanwege de scheiding tussen Kerk en Staat. Het Centrum voor Islamonderwijs (CIO), dat verbonden is aan de Executieve, keurde bijvoorbeeld de leerplannen voor de islamlessen goed, en beveelt de handboeken aan.

Oppositiepartij Vooruit wil alvast dat de Algemene Onderwijsinspectie ook toeziet op de leerplannen en handboeken van levenbeschouwelijke vakken, zoals de lessen islam. "Op dit moment is het CIO zowel rechter als partij. Alle leerplannen moeten voldoen aan de eindtermen en bijvoorbeeld de rechten van de mens. Wij vinden dat de Algemene Onderwijsinspectie daar ook mee mag op toezien", zegt Vlaams fractieleider Hannelore Goeman (Vooruit).

Vlaams Parlementslid Loes Vandromme (CD&V) wijst erop dat in 2016 in een actieplan beloofd werd om de handboeken "Islam op school" te actualiseren. "Hoewel dat actieplan wel een en ander in beweging heeft gezet, is de afspraak over de handboeken niet nagekomen", zegt ze.

Luister naar Vlaams Parlementslid Nadia Sminate (N-VA) via Radio 1 Select

Bron: vrtnws.be en De wereld vandaag

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet