N-VA stelt eisen voor nieuwe federale regering: "Grootste partij moet premier leveren"

15 april 2019
N-VA kondigt nieuwe eisen aan voor de vorming van een federale regering na de verkiezingen op 26 mei. "De bedoeling is dat we 100 procent achter de regering staan en dat we, als we de grootste partij zijn, de ploeg leiden", zegt kandidaat-premier Jan Jambon (N-VA) in De Ochtend.

"Aja, en de partijvoorzitter fluistert mij in dat ik moet zeggen dat ik uitdrukkelijk kandidaat-eerste minister ben." Halfweg januari klonk het nog aarzelend, de aankondiging van Jan Jambon (N-VA) dat hij kandidaat is om premier te worden na de verkiezingen op 26 mei. Vandaag klinkt Jambon een stuk duidelijker.

"België heeft er nood aan dat de premier van het land uit de sterkste partij komt", zegt hij in De Ochtend. In de laatste peiling van VRT NWS was N-VA nog afgetekend de grootste partij, en zo zou Jambon dus premier moéten worden. Toch wil Jambon niet spreken van een breekpunt. "Als een formatie de grootste is, is het logisch dat die de regering leidt", klinkt het alleen. Dat N-VA de afgelopen legislatuur de premier niet leverde, noemt hij "een constructiefout".

Levert de grootste partij de premier niet na de verkiezingen, dan "is het de logica" dat Vlaanderen en Wallonië meer bevoegdheden krijgen, zegt Jambon. "Iedereen is het er stilaan over eens dat we in een land leven waarin we twee democratieën proberen te bundelen", zegt hij.

"De ene gaat richting links en extreemlinks, de andere richting centrumrechts. Dan is het logisch dat we kijken wat we nog samen kunnen doen in plaats van het onmogelijke met elkaar te verzoenen", aldus Jambon. Eerder kondigde voorzitter van N-VA Bart De Wever al aan dat hij niet in een federale regering wil stappen met de Franstalige partijen Ecolo, PTB of de voorzitter van de PS Elio Di Rupo.

Bron: VRT NWS & De Ochtend

Beluister het volledige gesprek met Jan Jambon:

Lees ook: