Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

N-VA wijst naar Open VLD in asbestdossier: "Houden bouwbedrijven hand boven het hoofd"

ma 18 mrt. - 7:37

N-VA beschuldigt Open VLD ervan bouwbedrijven als Eternit - waar begin maart opnieuw asbest werd gevonden - een hand boven het hoofd te houden. Een wetsvoorstel van N-VA-Kamerlid Valerie Van Peel over asbest raakte vorige week niet gestemd.
Valerie Van Peel

N-VA-Kamerlid Valerie Van Peel heeft een wetsvoorstel klaar om de vergoeding van asbestslachtoffers te hervormen. Het gaat onder meer over een aanpassing aan de verjaringstermijn, een uitbreiding van de asbestziekten die in aanmerking kunnen komen voor een vergoeding, en een makkelijkere toegang tot het Asbestfonds.

Volgens N-VA was het de bedoeling om dat wetsvoorstel woensdag te stemmen in de Commissie Sociale Zaken in de Kamer, maar lukte dat niet omdat de regeringspartijen Open VLD, MR en CD&V de Commissie met opzet verlieten zodat er geen quorum meer was. Om wetsvoorstellen of -ontwerpen te kunnen stemmen, moet de meerderheid van de leden van die Commissie aanwezig zijn.

Lobby

"Immoreel", zegt Van Peel. Haar wetsvoorstel zou de steun gekregen hebben van de oppositie, zei ze in 'De Ochtend', en daarom "zorgde men ervoor dat er geen quorum meer was". Ze noemt het een "ongezien politiek spel op kap van de slachtoffers".

Vooral Open VLD speelt een bedenkelijke rol, vindt N-VA. Van Peel noemde in "De Ochtend" onder meer de voorzitter van de Commissie Sociale Zaken Vincent Van Quickenborne en bevoegd minister Maggie De Block, maar ook oud-premier Guy Verhofstadt. Zijn paarse regering zou zich volgens haar door het asbestbedrijf Eternit hebben laten beïnvloeden om ervoor te zorgen dat slachtoffers moeten kiezen tussen een vergoeding uit het Asbestfonds, of het recht om de betrokken bedrijven voor de rechtbank te dagen.

Ook werkgeversorganisatie VBO zou niet vrijuit gaan: volgens Van Peel was een vertegenwoordiger van de organisatie woensdag aanwezig in de Commissie om er te lobbyen bij de parlementsleden, ook al is dat wettelijk verboden.

"Eerst de minister horen"

Tijdens de zitting vorige week zei Van Quickenborne dat er niet gestemd zou worden omdat de bevoegde minister eerst gehoord moet worden over een aantal amendementen op het wetsvoorstel. "Over die teksten is geen consultatie geweest met de minister en dat zal eerst moeten gebeuren." Maar dat argument houdt volgens Van Peel geen steek, omdat er al hoorzittingen zijn geweest.

Bekijk het integrale gesprek met Valerie Van Peel:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet