N-VA wil enkelband voor minderjarige delinquenten

29 september 2016
De N-VA wil een efficiënter jeugdstrafrecht waarbij het straffen volledig wordt losgekoppeld van het helpen van minderjarigen die een misdrijf hebben gepleegd. De focus moet liggen op de verantwoordelijkheid van de jongeren, klinkt het. Opvallend daarbij is dat de N-VA enkelbanden wil invoeren voor jonge delinquenten.
Sinds de zesde staatshervorming is het jeugdsanctierecht een Vlaamse bevoegdheid, en is er dus nood aan een nieuw wetgevend kader. De grootste Vlaamse partij lost al een schot voor de boeg om dat recht te hervormen. "Vandaag gaat het systeem uit van een beschermingsmodel. We weten niet goed of we de jongeren nu aan het straffen zijn of aan het helpen. Je moet die twee uit elkaar trekken", zegt Vlaams Parlementslid Lorin Parys in "De Ochtend".

De N-VA wil een "heel duidelijk traject waarbij de maatschappij reageert op iemand die de norm heeft overtreden": "het verantwoordelijkheidsmodel" met een sactie. Dat moet onder meer helpen voorkomen dat slachtoffers achteraf met frustraties zouden zitten. Daarnaast moet er een tweede - gescheiden - traject komen waarbij de delinquente jongeren geholpen worden om de onderliggende problemen aan te pakken. En alles moet ook veel wetenschappelijker. "Vandaag houden we zelfs niet bij welke interventies efficiënt werken", zegt Parys.

Met de voorgestelde hervormingen wil de N-VA de recidivekansen terugdringen. "En we moeten ook sneller en preventief optreden, om het traject "van wieg tot gevangenis" te breken", aldus Lorin Parys.

 

Enkelband en ouderstage

Een opvallend voorstel is om de enkelband in te voeren voor minderjarigen. "Als iemand huisarrest heeft, moet de politie vandaag nog een patrouille sturen om te controleren of iemand thuis is. Met een enkelband kan je dat veel efficiënter monitoren", zegt Parys. "We willen wel dat daar heel voorzichtig mee wordt omgesprongen. In sommige milieus geldt zo'n enkelband als een trofee." Alles moet in proportie met de ernst van de feiten en de maturiteit van de dader, voegt Parys er nog aan toe.

De N-VA wil ook de ouders op hun verantwoordelijkheid wijzen, schrijft de krant De Standaard. Zo zou er een een ouderstage moeten komen, waarbij de vader en moeder duidelijk worden gemaakt dat ze betrokken moeten zijn bij hun kind. "Het is ook belangrijk om na te gaan hoe we die stage verplicht kunnen maken", aldus Parys.

En het is de N-VA kennelijk menens. "Volgende week begint het overleg hierover met de coalitiepartners. Maar dit is een punt dat heel belangrijk is voor onze partij. We hebben er een nota van 70 bladzijden over geschreven. Ik ga ervan uit dat we samen met de coalitiepartners een stevige stap vooruit zullen kunnen zetten", stelt Lorin Parys ten slotte nog. 

Bron © deredactie.be

Radio 1 Select