N-VA wil straks stemmen over migratiepact: "Pact is rode lijn voor ons"

4 december 2018
Vandaag staat er een stemming op de agenda in de commissie Buitenlandse Betrekkingen over twee resoluties rond het VN-migratiepact. De premier vraagt om die stemming van de agenda te halen, schrijft De Standaard. Maar N-VA wil de stemming wel laten doorgaan en zal dan tegen stemmen, zegt Peter De Roover in 'De Ochtend'. Hij noemt het pact een "rode lijn".

Als het van N-VA-Kamerfractieleider Peter De Roover afhangt, mag er straks in de commissie Buitenlandse Betrekkingen best gestemd worden over het VN-migratiepact. "De stemming verdagen lost weinig op. Als er een stemming is, zullen we tegen stemmen. Onze houding is duidelijk", zo zei De Roover in 'De Ochtend'. Volgens De Roover is een oplossing enkel mogelijk als de andere regeringspartners dit dossier niet doordrukken tegen de wil van N-VA in. Het pact steunen is voor N-VA de "rode lijn". "Naar Marrakesh gaan, kan niet met een regering waar N-VA deel van uitmaakt", aldus De Roover.

Dirk Van der Maelen (SP.A), die de commissie straks voorzit, hoopt dat er niet alleen kan worden gedebatteerd, maar ook wordt gestemd over de kwestie. "Dat is unaniem afgesproken en ik zou het betreuren als ze daarop terugkomen", aldus Van der Maelen. "Het is de plicht van het parlement om zich over de zaak te buigen", zegt hij, aangezien de regering er voorlopig niet uitraakt.

Maandag zei premier Michel dat hij nog met de fractieleiders wilde samenzitten, wellicht met het oog op de mogelijke stemming in de commissie. Volgens De Standaard zal de premier aan de fractieleiders vragen om de resoluties van de agenda te halen. "De premier heeft mij nog niet gecontacteerd", zegt De Roover. Volgens hem haalt het ook weinig uit om de stemming uit te stellen.

Schaamlapje

Ook van het toevoegen van een interpretatieve nota of een "inlegblaadje" wil N-VA duidelijk niet weten. "Dat is een schaamlapje", klinkt het. "En als de premier het probleem wil oplossen met een schaamlapje, is dat zonder ons", stelt De Roover.

Je kan niet blijven zoeken naar oplossingen. Die moeten de komende uren of dagen - maar ik denk de komende uren - op tafel komen.

Een van de mogelijkheden is dat ons land volgende week maandag niet naar Marrakesh gaat, en enkel deelneemt aan de stemming op 17 december in de Algemene Vergadering van de VN in New York. Maar die oplossing ziet De Roover niet zitten: "De deadline is er gewoon, die ligt maandag. Je kan niet blijven zoeken naar oplossingen. Die moeten de komende uren of dagen - maar ik denk de komende uren - op tafel komen", zegt hij. "Marrakesh zal niet uitgesteld worden."

Op die manier sluit N-VA heel wat uitwegen uit de regeringscrisis rond het migratiepact af en lijkt een val van de regering erg nabij.

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'