"N-VA wil verantwoordelijkheid nemen"

17 februari 2020
© Radio 1
"Ik had graag een iets elegantere sortie gekregen dan de ezelsstamp van vrijdagmorgen" zei Koen Geens in 'De Zevende Dag'. Wat moet er nu gebeuren? Theo Francken reageerde in 'De Ochtend'.

Sinds vrijdag is Koen Geens (CD&V) koninklijk opdrachthouder af. Enkele dagen vroeger dan voorzien gaf hij zijn opdracht terug aan de koning. En meteen werd een regering met de PS en de N-VA begraven.

In 'De Zevende Dag' heeft Geens nu fel uitgehaald naar Paul Magnette, die vrijdagmorgen zei dat zijn partij niets gemeenschappelijks had met de N-VA. "Ik was ervan overtuigd dat ik het vertrouwen had van de twee belangrijkste partijen (PS en N-VA). Mij nu komen zeggen dat er niets gemeenschappelijks was, wel dan moet ik wel heel slecht geluisterd hebben."

Francken: "N-VA wil verantwoordelijkheid nemen"

Volgens N-VA-Kamerlid Theo Francken was de "ezelsstamp" van de Magnette eigenlijk vooral gericht aan Bart De Wever en de N-VA, zo zegt hij in 'De Ochtend'. Maar nu moeten de Vlaamse partijen vooral eendrachtig blijven, vindt hij. "Als ze bij de PS zien dat ze daar geen wig tussen kunnen drijven, zullen ze wel tot inzicht komen."

De grootste partijen van Vlaanderen en Wallonië zullen vroeg of laat met elkaar aan tafel moeten zitten als je een structurele hervorming wenst. En die wensen wij.

Opmerkelijk is dat Francken de deur tot gesprekken met de PS geenszins sluit. "N-VA blijft bereid om verantwoordelijkheid te nemen, als grootste partij van het land. (...) De grootste partijen van Vlaanderen en Wallonië zullen vroeg of laat met elkaar aan tafel moeten zitten als je een structurele hervorming wenst. En die wensen wij."

Hij wijst erop dat voorzitter Bart De Wever in elk geval niks te verwijten valt en "al 8 maanden gezwegen heeft en zeer discreet is geweest".

Bekijk het gesprek met Theo Francken en lees verder onder de video:

Ook Peter Mertens (PVDA) reageerde in 'De Ochtend. Lees meer:

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Meer updates lees je op vrtnws.be