"Na 0-2 sloop er soort gemakzucht - om het geen arrogantie te noemen - in elftal"

19 november 2018
Peter Vandenbempt
De Rode Duivels gingen gisteren met de billen bloot. "Het is redelijk onverklaarbaar wat er gebeurd is", stelt voetbalcommentator Peter Vandenbempt. "Dit is een gemiste kans, maar de sof van gisteren doet geen afbreuk aan het prachtige WK."

"De Zwitsers leken rijp voor een zware pandoering"

We hadden dit uiteraard niet zien aankomen. Nu, je kan altijd wel een keer verliezen op het veld van Zwitserland, want dat is een redelijk goeie, stugge, betere subtopper in Europa. Met een paar goeie spelers, zoals die Shaqiri.

Maar natuurlijk niet als je na een kwartier 0-2 voorkomt en de Zwitsers eigenlijk een beetje ontredderd waren en niet meer wisten waar ze moesten lopen. Ze leken mij rijp voor een zware pandoering. Dat je het dan op die manier helemaal uit handen geeft en nog 5 doelpunten incasseert...

Er zijn een paar records gesneuveld: het is van 2009 geleden bijvoorbeeld dat België nog een keer 5 doelpunten tegenkreeg. Dat was nog een ander tijdperk en op het veld van Spanje. Dan kan dat gebeuren.

We hebben dit dus niet zien aankomen, al wil ik wel aanstippen dat ik de voorbije wedstrijden van de Rode Duivels helemaal niet zo geweldig vond. Zelfs niet tegen IJsland, maar oké, dat is een zwakke tegenstander. En ook niet in de oefeninterland tegen Nederland.

Dus als we het dan toch hebben over een van de mankementen gisteren - het zeer matige collectief verdedigen, maar ook individueel - dan hadden we dat in die wedstrijden toch ook al af en toe gezien.

"Chadli was een slechte keuze van Martinez"

Wat er dan gebeurd is? Dat is redelijk onverklaarbaar. Er leek helemaal niets aan de hand. Na een kwartier 0-2, het liep heel erg lekker. Daarna kwam er toch een soort gelatenheid, gemakzucht, om het niet arrogantie te noemen, in het elftal geslopen. Gedacht: het loopt hier wel los. Dat dacht iedereen.

En dan niet scherp genoeg meer verdedigd, allerlei dingen zijn er dan gebeurd: collectief en individueel. Er waren een paar negatieve uitschieters met Chadli: dat is een slechte keuze geweest van Roberto Martinez. Chadli is niet in vorm bij Monaco en dat bleek gisteren ook. Boyata speelde een heel slechte wedstrijd. Kompany kende ook een heel matige interland.

Ik had toch een beetje hetzelfde gevoel als die avond in Rijsel op het EK tegen Wales. Ook een goeie start en dan helemaal ingestuikt en zich niet meer kunnen herpakken. Maar goed, dat is bijna 3 jaar geleden. We dachten dat de Belgen toch die stap hadden gezet en dat ze dit soort situaties konden controleren. En dat is een teleurstelling.

"Blessures zijn geen excuus, al werd Vertonghen node gemist"

Met blessures als excuus zou ik helemaal niet durven komen aandraven. Oké: Lukaku is onze beste spits en De Bruyne is belangrijk. Vertonghen achterin werd wel node gemist. Maar zelfs met wat op het veld staat, dat is royaal voldoende om het veel beter te doen dan gisteren. Dus dat is geen excuus.

"Deze eerste editie van de Nations League is een mislukking voor de Belgen"

Dat de Belgen geen Final Four halen van de Nations League is het einde van de wereld niet. En als je dan toch een black-out hebt, kan je die beter hebben in de Nations League dan op de Wereldbeker of het Europees kampioenschap.

Alleen is deze eerste editie van de Nations League gewoon een mislukking geweest voor de Belgen. Het was de bedoeling om tegen betere landen te kunnen voetballen en topwedstrijden te spelen, zoals die andere landen allemaal hebben gedaan in hun poule.

Oké, de loting viel tegen. IJsland en Zwitserland was ongeveer het minste wat je kon treffen in divisie A. Maar dan reken je er toch op dat je tegen toplanden kan spelen in juni. Wat dat is het probleem voor België: in kwalificatiewedstrijden spelen ze die duels te weinig. En dat zal nu wellicht - afhankelijk van de loting voor de EK-voorronde, waarbij België is reekshoofd is - weer wachten zijn tot de eindronde van Euro 2020. Dat is een nadeel.

"Wat België op de Wereldbeker heeft gepresteerd blijft totaal overeind"

Gisteravond is een flinke deuk in de reputatie en wat mij betreft een gigantische anticlimax, een afgang na zo'n fantastisch jaar. Maar wat België heeft gepresteerd op de Wereldbeker in Rusland blijft natuurlijk totaal overeind.

België heeft daar een prachtige prestatie geleverd, brons gehaald en vooral de wereld veroverd met aantrekkelijk voetbal. Die sof van gisteren in Luzern doet daar geen afbreuk aan.

Maar het is wel een gemiste kans om toch een mooie Final 4 te spelen met Portugal, Engeland en Nederland of Frankrijk. Ze morgen er toch even van wakker liggen, als je het mij vraagt.

Bron: sporza.be en 'De Ochtend'