Na 20 jaar wachten weten gedupeerde aandeelhouders Lernout & Hauspie straks welke schadevergoeding ze krijgen

10 december 2021
Twintig jaar na de ondergang van het West-Vlaamse spraaktechnologiebedrijf Lernout & Hauspie krijgen de 8.000 overgebleven burgerlijke partijen straks te horen welke schadevergoeding ze krijgen.

Jo Lernout en Paul Hauspie verbazen eind jaren negentig de wereld met hun spraaktechnologie. Als eerste Belgische bedrijf ooit trekt L&H in 1995 naar de Amerikaanse Nasdaq. Twee jaar later kondigt het bedrijf een strategische alliantie aan met Microsoft. In 2000 neemt L&H op korte tijd twee Amerikaanse spelers over: zijn Amerikaanse concurrent Dragon en het grote Dictaphone.

Maar op 8 augustus 2000 barst de bom. Volgens The Wall Street Journal zijn veel Koreaanse klanten van L&H nepklanten. De Amerikaanse beurswaakhond SEC start een onderzoek. Eind 2000 meldt L&H zelf dat er in enkele jaarrekeningen fouten en onregelmatigheden zijn vastgesteld. Onder meer Lernout en Hauspie zelf nemen ontslag.

Bijna een jaar later wordt L&H failliet verklaard en wordt het bedrijf ontmanteld. In 2010 worden onder meer Lernout en Hauspie door het Gentse hof van beroep veroordeeld tot een celstraf van 5 jaar, waarvan 2 jaar met uitstel.

Geen diepe zakken

Pas in 2014, na de procedures voor het Hof van Cassatie in het strafrechtelijke luik, kan het hof van beroep overgaan tot de afhandeling van de burgerlijke vorderingen in deze zaak. Het gaat dan over de schadevergoedingen voor beleggers, mensen die aandelen van L&H gekocht hadden en hun geld kwijt zijn.

Bij de start van de registratie waren er 15.414 burgerlijke partijen. De advocaat van Jo Lernout laat hen bij het begin van het proces weten dat bij Lernout en de andere veroordeelde bestuurders geen cent meer te rapen valt. En ook bij de andere (grote) partijen met diepe zakken zoals bedrijfsrevisor KMPG en huisbankier Dexia, valt in principe niets te rapen omdat die in 2010 door de Gentse strafrechter zijn vrijgesproken. De advieskantoren Deminor en SQ Law, die grote groepen gedupeerden bijstaan, mikken hun pijlen toch op KPMG, omdat ze vinden dat het bedrijf verantwoordelijk is voor een veroordeelde medewerker van KPMG. Maar het hof van beroep oordeelt dat alleen zes voormalige bestuurders van L&H, waaronder Lernout en Hauspie, in aanmerking komen voor het betalen van een schadevergoeding.

De afhandeling duurt lang omdat het een zaak is met veel gedupeerden en veel verschillende advocaten. Van de meer dan 15.000 burgerlijke partijen blijven er nu nog ruim 8.000 over. Voor hen zal straks eindelijk duidelijk worden waar ze recht op hebben. Het arrest zou duizenden bladzijden tellen. Er worden vier computers ter beschikking gesteld om op te zoeken hoeveel de schadevergoeding bedraagt. Grote bedragen zullen dat niet zijn. Een groot contrast met de Verenigde Staten waar in dezelfde zaak al sinds 2005 schadevergoedingen zijn uitbetaald voor meer dan 200 miljoen dollar.

Bron: vrtnws.be en De ochtend