Na 4 dagen en nachten onderhandelen is er een akkoord over Europees coronaherstelfonds en meerjarenbegroting

21 juli 2020
Na 4 dagen en nachten onderhandelen is er eindelijk een akkoord over een Europees coronaherstelfonds. Er wordt 750 miljard euro vrijgemaakt voor landen die zwaar getroffen zijn door de coronacrisis. Dat bedrag bestaat uit 390 miljard subsidies die de lidstaten geven en 360 miljard aan leningen die moeten worden terugbetaald. De 27 staatshoofden en regeringsleiders zijn het ook eens geworden over de meerjarenbegroting.

Op de Europese top in Brussel hebben de 27 regeringsleiders een akkoord bereikt, na 4 dagen en nachten onderhandelen. Ze zijn het eens geraakt over de meerjarenbegroting en het coronaherstelfonds. Er wordt 750 miljard euro vrijgemaakt voor landen die zwaar getroffen zijn door de coronacrisis.

Dat bedrag bestaat uit 390 miljard euro aan subsidies die de lidstaten geven en 360 miljard euro aan leningen die moeten worden terugbetaald. Denemarken, Finland, Nederland, Oostenrijk en Zweden stonden kritisch tegenover het herstelfonds, zij zouden een korting krijgen op hun bijdrage aan de Europese Unie.

Voor het eerst lenen de lidstaten samen geld om later weer te investeren. Die gezamenlijke lening moet voorkomen dat de armste landen door de coronacrisis nog dieper in de schulden zouden terechtkomen. Er is daarnaast ook een akkoord over de meerjarenbegroting. Die bedraagt voor de jaren 2021 tot 2027 1.074 miljard euro.

"Historisch moment voor Europa"
Het was Charles Michel, de voorzitter van de Europese Raad, die het nieuws aankondigde op Twitter. Zijn partijgenoot en premier Sophie Wilmès (MR) spreekt over een "goed akkoord". "Nooit eerder heeft de Europese Unie beslist om zo ambitieus te investeren in de toekomst", klinkt het op Twitter.

"Dit is een goede en sterke deal", zegt Charles Michel in een persconferentie. "Dit is de juiste deal voor Europa nu. We hebben samen verantwoordelijkheid en solidariteit getoond." Het gaat volgens Michel om veel meer dan geld. "Het gaat om werknemers, hun families, hun gezondheid en hun welzijn. Ik geloof dat dit akkoord een historisch moment is."

"Mensen hebben vaak gezegd dat Europa te weinig en te laat doet", zegt Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie. "Dit akkoord toont het tegendeel aan. Twee maanden nadat het voorstel van een herstelfonds is gedaan, staat het er nu. Dat is een absoluut record in de Europese geschiedenis voor de creatie van een nieuw begrotingsinstrumen. Europa heeft de moed en de fantasie getoond om groot te denken. Dit is een historisch moment voor Europa."

Luister naar Rob Heirbout in De ochtend:

Bron: vrtnws.be en De ochtend