"Na 40 jaar zag ik m'n beste vriend uit het leger terug, vlak voor hij stierf"

12 oktober 2016
Acteur Vic De Wachter heeft meer dan veertig jaar geleden z'n legerdienst gedaan. Daar leerde hij Marnix kennen, die tijdens z'n dienst een hele goede vriend werd. Toch hielden ze geen contact toen hun legerdienst afgelopen was.

"Tijdens m'n legerdienst leerde ik jongens kennen uit alle lagen van de bevolking", vertelt Vic De Wachter. Toch waren er veel jongens waar hij niet echt goed mee kon babbelen. Anders was dat met Marnix Bruynooghe, "een West-Vlaamse reus", hij was voor Vic echt een soort soulmate. 

Na de legerdienst stopte hun vriendschap. Tot... ze elkaar op een moment hebben teruggevonden. 

Gilda en Vic waren te gast op een evenement van Kom op tegen kanker in Ieper, om kankerpatiënten een hart onder de riem te steken. "Een paar dagen later krijg ik een mailtje van Kobe Sercu, de hoofdverpleegkundige van de afdeling palliatieve zorgen van het ziekenhuis in Ieper." Kobe schrijft over een patiënt van hem, Marnix Bruynooghe, die hem graag nog eens zou willen zien. "Dat was een schok. Ik wist héél goed wie hij was, ik zag hem zo voor mij."

We hadden elkaar meer dan 40 jaar niet gezien, maar toch herkenden we elkaar onmiddellijk. Twee oude mannen, eigenlijk.
Vic De Wachter

Vic is Marnix toen meteen gaan bezoeken, en dat was een moeilijk en emotioneel weerzien. "Je weet dat je in contact komt met iemand die gaat sterven." Uiteindelijk is hij nog drie keer bij de man op bezoek geweest voor die stierf. "Ik hield er een dubbel gevoel aan over. Aan de ene kant dacht ik 'toeme toch', ik had hem moeten blijven volgen. Aan de andere kant vond ik het toch louterend. Ik heb hem gelukkig gemaakt, heel de familie heeft me dat duidelijk gezegd. Dat is toch ook meegenomen, vind ik."