Na anderhalf jaar moet homokoppel kind opnieuw afstaan aan biologische moeder

29 november 2017
Een koppel uit Schaarbeek adopteerde anderhalf jaar geleden een baby maar moet het kind nu teruggeven aan de geboortemoeder. Dat schrijven enkele kranten en is bevestigd aan VRT NWS. De natuurlijke moeder heeft zich bedacht en wil het kind toch zelf opvoeden.

Baby Manaël werd in april vorig jaar in ons land geboren. De moeder stond het kind af ter adoptie en vijf dagen na de geboorte kwam het kind terecht bij een homokoppel uit Schaarbeek.

Er was een notariële akte ondertekend waarmee de vrouw formeel afstand deed van het kind. Maar een adoptie is pas compleet na een definitief vonnis van de rechtbank, en dat was nog niet geveld. "Tot zes maanden nadat het verzoekschrift is neergelegd bij de rechtbank, kan een mama zich bedenken", zegt Iris Vandenborre van het Adoptiehuis in De Ochtend op Radio 1.

Anderhalf jaar na de geboorte heeft de moeder zich bedacht, ze wil het kind nu toch zelf opvoeden. De rechter heeft de natuurlijke moeder gelijk gegeven, daardoor moet het kind voortaan een dag per week naar de geboortemoeder om hem voor te bereiden op een definitieve terugkeer.

Traumatisch

Dat natuurlijke ouders zich na anderhalf jaar nog bedenken gebeurt zeer zelden. Bij het Adoptiehuis in Antwerpen, die de adoptie geregeld heeft, is deze situatie althans nog nooit voorgevallen. "En we doen dit toch al 25 jaar", klinkt het.

Volgens experts is het "zeer traumatisch" voor een kind om na anderhalf jaar plots gedwongen van gezin te veranderen en hebben rechtbanken in het verleden al besloten om de feitelijke familieband te laten primeren op de biologische, zoals bij Baby D. uit Nederland.

"Adoptiewet kan best aangepast worden"

Volgens Vandenborre zou het een goed idee zijn om de adoptiewet aan te passen, zodat adoptieouders meer slagkracht hebben in de periode dat de adoptie nog niet volledig is afgerond.

"Op dit moment heeft de natuurlijke moeder het laatste woord tot de adoptie volledig is afgerond", aldus Vandenborre. "Als een kind een medische ingreep nodig heeft, blijft het de natuurlijke moeder die de beslissing moet nemen. Het zou goed zijn om adoptieouders het statuut van pleegouder te geven tot de adoptie volledig is afgerond."

Bron: vrtnws.be

Lees ook