Na Brusselse tegemoetkoming aan Uber protesteert nu ook taxifederatie: "In Brussel rijden zal moeilijk zijn"

2 december 2021
De Brusselse taxichauffeurs gaan vanmorgen op verschillende plekken in Brussel de weg blokkeren, en dat uit protest met de mogelijk politieke tegemoetkoming aan de Uber-chauffeurs. Er komen onder meer blokkades aan het Meiserplein, het Schumanplein en andere invalswegen. De taxichauffeurs ondernemen ook gerechtelijke stappen.

Terug naar vorige week: het hof van beroep in Brussel oordeelde dat de Uber-chauffeurs hun werkzaamheden moesten stopzetten. Want ze vallen niet onder de taxiwetgeving, maar onder het statuut van limousinebedrijven, waardoor het verboden is last-minute nog bestellingen aan te nemen. En laat dat nu net het model zijn waarmee Uber werkt.

Er kwam protest van de Uber-chauffeurs en op vrijdag - een paar uur voor het verbod van het hof van beroep zou ingaan - kwam er vanuit de Brusselse regering de communicatie dat er een nieuw taxiplan komt. Alleen: er moeten nog adviezen worden ingewonnen, dus het is niet voor meteen.

Tijdelijke oplossing

De Brusselse meerderheidspartijen (buiten de PS van minister-president Vervoort) diende begin deze week een voorstel van ordonnantie waarin een tijdelijke oplossing wordt gezocht voor de 2.000 Uber-chauffeurs, waardoor ze in afwachting van het nieuwe taxiplan toch nog aan de slag kunnen blijven. De tijdelijke oplossing zou er in bestaan om een aantal bepalingen van de taxiwet van 1995 aan te passen of op te schorten.

Dit alles is tot grote onvrede van de "gewone" taxichauffeurs, die in concurrentie staan met de diensten van Uber. "Vanaf het moment dat deze "pleister" wordt gestemd en verschijnt in het Belgisch Staatsblad, zullen we meteen een geding indienen bij het Grondwettelijk Hof", zegt Sam Bouchal van de Brusselse taxifederatie aan Belga.

Om hun onvrede te uiten houden ze vandaag acties. "We starten heel vroeg in de ochtend met wegblokkades op verschillende plaatsen in Brussel, zoals aan het Meiserplein, het Schumanplein en andere invalswegen (...) Het zal zeer moeilijk zijn om in Brussel te rijden", waarschuwt Bouchal

Bron: vrtnws.be en De ochtend