Waarom Radio Maria moet blijven bestaan

20 september 2017
Er waren tien radiozenders kandidaat voor vier FM-licenties, “dan weet je dat er zes afvallen”, zegt Karlo Tyberghien. Maar Radio Maria blijft bestaan, benadrukt de directeur van de zender, en dat doet ze met de nieuwste technologie.

Afgelopen week werd beslist welke vier radio’s een FM-licentie kregen. Onder meer TOPradio, Ment en Radio Maria verliezen daarbij hun licentie. Voor TOPradio kwam intussen een petitie met meer dan 40.000 handtekeningen, voor muziekzender Ment een song om de zender te steunen. Maar Karlo Tyberghien van Radio Maria blijft opvallend positief. “Geen FM licentie meer, Radio Maria gaat volledig digitaal!”, staat op de website lezen.

(lees verder onder de foto)

Radio Maria

“Natuurlijk vinden we het erg, we zullen minder bezoekers hebben omdat de toevallige zappers in de auto wegvallen, bijvoorbeeld.” Maar Radio Maria kiest voor de toekomst met de nieuwste DAB+-technologie.

“Het is eigenlijk de wens van de overheid. Het buitenland staat al een stuk verder met DAB+. Vanuit die Europese maatregel zal België ook verplicht worden om verder te kijken dan de FM-frequentie”, weet Tyberghien. “Ook in wagens zullen standaard DAB-radio’s worden geleverd.”

Daarnaast blijft Radio Maria beschikbaar via internetradio’s voor trouwe luisteraars. De zender spreekt een heel specifiek doelpubliek aan. “Het gaat vooral over eenzame, arme mensen, die een beetje aan de kant geschoven worden in de maatschappij. Of zieken en soms zelfs stervenden. Daarvoor worden ganse programmaties aangepast, zodat iedereen die luistert de rustige muziek ook kan verdragen.”

Op de spoed was Radio Maria opgezet om de slachtoffers met rust te overschaduwen en ze bij te staan. Dat is pakkend voor ons en geeft aan waarvoor Radio Maria bestaat.

22/3

Na de aanslagen in Brussel ontving Tyberghien zelfs een opmerkelijk telefoontje van een verpleger uit het ziekenhuis in Neder-over-Heembeek. “Op de spoed was Radio Maria opgezet om de slachtoffers met rust te overschaduwen en ze bij te staan. Dat is pakkend voor ons en geeft aan waarvoor Radio Maria bestaat.”

Bij Radio Maria kan een luisteraar dus rustgevende muziek verwachten, “waarbij mensen vrede zoeken in hun hart en stilstaan bij belangrijke vragen die iemand zich in het leven kan stellen.”

Soms maakt Tyberghien een opname op voorhand. “Als priester heb ik ook andere taken waardoor ik niet altijd live radio kan maken.” Hoe dat klinkt?

Herbeluister het hele gesprek hier: