"Na de eerste 'Serious Request' dacht ik: 'dit moeten we nooit meer doen'. Gelukkig werd er niet naar me geluisterd."

2 september 2021
Al jarenlang is 'Serious Request' (de Nederlandse versie van 'Music For Life') een enorm succes. Toch had Giel Beelen, een van de bedenkers van het format, nooit verwacht dat het zo'n succesformule zou zijn. Hij wou aanvankelijk ook na het eerste hoogtepunt stoppen.

Wie Giel Beelen zegt, zegt ‘Serious Request’: een geldinzamelingsactie die sinds 2004 jaarlijks georganiseerd wordt in de week voor Kerstmis. In België werd dat later 'Music For Life'.

"Champagne met aardbeien"

Beelen is een van de bedenkers van die actie, en was dus ook aanwezig op de allereerste brainstorm: “We wilden heel graag iets voor Darfur doen” vertelt hij in ‘Leve de Lage Landen’. Aanleiding was een uitzending op Discovery Channel waar Beelen enorm door aangegrepen werd. "Tijdens die brainstorm was er iemand die zei: ‘laten we plaatjes draaien voor geld’, en iemand anders zei: ‘laten we in een etalage gaan zitten’. En ik weet nog dat ik daaraan toevoegde: ‘Ja, maar die dj’s in dat huis moeten wel een beetje afzien.’ Niet zoals in ‘Big Brother’ waar ze de hele dag champagne met aardbeien krijgen.”

En zo ontstond het idee van een hongerstaking: de dj’s mochten geen vast voedsel eten en kregen enkel fruit- en groentesapjes aangeboden. “Daar had ik een paar weken later, toen we in het huis zaten, wel spijt van” lacht Beelen. “Maar het was wel goed voor de actie.”

In 2015 maakte Giel Beelen elke dag een vlog, vanuit het Glazen Huis. Hij voltrok zelfs een huwelijk. Lees verder onder de video.

Als radiomaker zat Beelen nooit verlegen om een stunt. Had hij ook gedacht dat dat idee qua marketing goud zou kunnen zijn? “Absoluut niet” zegt Beelen. “Het was een risico of het zou lukken. Ik weet nog hoe de ochtendshift begon op de Neude in Utrecht, en zal nooit vergeten dat er iemand kort na 6 uur zijn hoofd om het hoekje stak en zei: ‘Ja, het lukt! Mensen vragen inderdaad echt platen aan voor geld’.”

Het was een risico of het zou lukken.

Sterker nog, het liep allemaal positief uit de hand, want mensen kwamen ook langs om geld te doneren. “Daar hadden we helemaal geen rekening mee gehouden.” Er moest dus ook nog snel iemand langskomen om een brievenbus aan het Glazen Huis te installeren.

Uiteindelijk werd er 700.000 euro opgehaald. “Dat hadden we nooit verwacht, en we hebben echt tranen met tuiten gehuild toen we uit het huis kwamen. En ik dacht ook: ‘dit moeten we nooit meer doen. Dit was zo puur.' Maar gelukkig werd er niet naar mij geluisterd.”

Na de eerste editie van 'Serious Request' dacht ik: 'dit moeten we nooit meer doen, dit was zo puur'. Gelukkig werd er niet naar mij geluisterd.

Beluister de integrale uitzending van 'Leve de Lage Landen' via Radio 1 Select

Lees ook: