Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Wereld Vandaag

Na de spijtbetuiging van koning Filip: wat is het verschil met excuses?

di 30 jun. - 8:45

De brief van Koning Filip waarin hij zijn spijt betuigt voor de koloniale wandaden in Congo blijft reacties uitlokken. Al is spijt niet hetzelfde als excuses.
© Laurie Dieffembacq (Belga)

Het was dinsdag 60 jaar geleden dat Congo onafhankelijk werd van België. Ter gelegenheid van die verjaardag kwam koning Filip met een verrassing van formaat: een brief gericht aan de Congolese president Félix Tshisekedi waarin hij zijn "diepste spijt" betuigt voor de wandaden die tijdens het bewind van Leopold II en de koloniale periode zijn aangericht. (Lees de brief van Koning Filip op vrtnws.be)

Excuses versus spijt

Een spijtbetuiging staat niet gelijk aan excuses. "Ik denk dat hier lang over nagedacht is en dat men uiteindelijk de persoonlijke verantwoordelijkheid wou vermijden. Als men spijt betuigt, zegt men dat men het erg vindt wat er gebeurd is. Dat is totaal iets anders dan excuses. Met excuses geeft men aan dat men mede verantwoordelijk is. En dan zou bijvoorbeeld een schadevergoeding kunnen volgen. Hier wil men duidelijk niet zo ver gaan", zegt koningskenner en professor geschiedenis Mark Van den Wijngaert in 'De Ochtend'.

"Op het vlak van het internationaal recht zijn daar geen directe implicaties aan verbonden"

Spijtbetuigingen of excuses: volgens professor Internationaal Recht Tom Ruys (Universiteit Gent) maakt het eigenlijk niet uit. "Op het vlak van het internationaal recht zijn daar geen directe implicaties aan verbonden" zegt hij in 'De Wereld Vandaag'. "Om een inbreuk op het internationaal recht vast te stellen moet je kijken naar het internationale recht van bijvoorbeeld de 19e eeuw of de eerste helft van de 20e eeuw. "Genocide als juridisch concept bestond toen niet en kan je niet retroactief toepassen." Bovendien erkent ons land het Internationaal Gerechtshof maar voor feiten die dateren van na 1948.

Maar de brief van koning Filip kan uiteraard wel een momentum creëren waardoor Congo op onderhandelingen gaat aansturen. En zulke diplomatieke onderhandelingen kunnen dus wel uitmonden in een vorm van herstelbetalingen. "Maar juridisch afdwingen wordt moeilijk", aldus Tom Ruys.

Beluister het gesprek met Mark Van den Wijngaert in 'De Ochtend':

Beluister het gesprek met Tom Ruys in 'De Wereld Vandaag':

Bron: vrtnws.be, 'De Ochtend' en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet