Na een bevalling volgt vaak een rouwproces

15 oktober 2016
Afgelopen week begon een campagne van minister van welzijn Vandeurzen en van Kind en Gezin, om meer aandacht te vragen voor postpartum depressie. Noemie vertelt haar verhaal, over een traumatische spoedkeizersnede en Lieve Van Weddingen, coach en therapeute, wil meer aandacht voor zoekende moeders, zonder te dramatiseren.

Noemie werd geconfronteerd met een traumatische bevallingservaring, een spoedkeizersnede, waar ze het gevoel had dat alles boven haar hoofd gebeurde. Het resultaat was dat ze een hele poos geen band ervoer met haar baby. Ze noemt het zelf bijna een post-traumatisch stress-syndroom. Noemie ging erover tekenen en bloggen.

Wie doet er uw bevalling? De gynecoloog of de vroedvrouw? Jij, jij alleen doet je bevalling!

Volgens Lieve Van Weddingen is dit één van de mogelijke triggers van een postpartum depressie, naast vele andere mogelijke aanleidingen. Coach en therapeute van Weddingen betwijfelt wel of er echt 10 tot 20% van de vrouwen lijdt aan een PPD; dat cijfer lijkt haar te hoog. Wél is het zo dat veel moeders (en vaders) een slechte band met hun kind beleven en als het ware door een rouwproces moeten.

Het vergt tijd om je aan te passen. Je bent jezelf soms even kwijt, je lichaam, je werk, je relatie.

Huisartsen, vroedvrouwen, Kind en Gezin-consulenten kunnen een hulp zijn, maar ook gespecialiseerde coaches of therapeuten. Lieve Van Weddingen pleit voor een netwerk van buurtcoaches, die ze trouwens mee gaat opleiden vanaf januari 2017. 

De blog (met prachtige tekeningen) van Noémie: https://lecoeuramareebasse.wordpress.com
De website van Lieve Van Weddingen: www.lievevanweddingen.be. Ze schreef ook het boek 'Mijn baby lacht... nu ik nog' (uitgeverij Manteau, 2013)
Nog relevante info bij 'mamacoach' Els Ceulemans: www.motheronthepea.be