Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Na Greta, Anuna en Adélaïde nu ook Stijn Warmenhoven: wat drijft de klimaatspijbelaars in Nederland?

do 7 feb. - 9:46

Nederland kent straks zijn eerste klimaatmars. De organisatie Youth for Climate verwacht 4.000 tot 5.000 scholieren die in Den Haag op het Malieveld zullen actievoeren voor een strenger Nederlands klimaatakkoord. Waar Anuna De Wever het Vlaamse gezicht is voor het protest en Adélaïde Charlier het Waalse, is dat in Nederland de 16-jarige Stijn Warmenhoven. Wat beweegt de jongeman?
Stijn Warmenhoven is de blonde jongeman rechtsboven

Het startte met een Whatsapp-berichtje

Stijn Warmenhoven is leerling aan de Haagse Daltonschool. Het herhaaldelijke protest in België en Zweden motiveerde hem om actie te ondernemen. Na de zoveelste betoging op tv stuurde Warmenhoven een Whatsapp-berichtje naar vrienden en andere leerlingen. "Dit moeten we ook gaan doen. Wie heeft zin om dit te organiseren", klonk de simpele boodschap. Samen met vijftien geïnteresseerden maakte Warmenhoven (zie foto onder) de dag nadien -tijdens de schoolpauze in de refter- de tijd om een plan te bedenken. En dat plan is de mars vandaag in Den Haag.

Over dat "matige" klimaatakkoord

Warmenhoven en de andere initiatiefnemers zijn niet tevreden met het voorlopige klimaatakkoord dat in Nederland eind vorig jaar werd gesloten. "Ik heb het akkoord gelezen en is echt heel matig. Bij aardrijkskunde krijgen we te horen hoe slecht het gaat met het klimaat. En dan moeten we toekijken hoe slecht het gaat met het klimaat? Dat is hypocriet", zegt hij in de Volkskrant.

Er komt te veel op de schouders van de burger terecht

Warmenhoven kijkt vooral richting het bedrijfsleven om meer maatregelen te nemen. Zo vindt hij dat er niet alleen een CO2-heffing moet komen voor steenkool- en gascentrales, maar voor de hele industrie.

"De burger wat minder belasten, want nu komt er te veel op schouders van de burger terecht. Nu zijn de lasten 50-50 verdeeld, terwijl de vervuiling voor driekwart toe te schrijven is aan het bedrijfsleven. Ik vind dat de lasten dan ook voor driekwart bij het bedrijfsleven moeten terechtkomen. Dat is wel zo eerlijk, toch", zegt hij bij Omroep West.

"De vuiler moet betalen"

NOS-journaliste Heleen Ekker stelt in 'De Ochtend' dat er inderdaad discussie bestaat over het voorlopige klimaatakkoord in Nederland. "Milieuorganisaties deden vlak vóór dat akkoord al niet meer mee, omdat zij vonden dat de grote bedrijven te veel buiten schot blijven. Ze vonden de afspraken ook niet hard genoeg. Dat hoor je dus ook bij onze leerlingen steeds terugkeren: de vervuiler moet betalen."

Beluister het interview met Heleen Ekker:

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet