Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De Wereld Vandaag

Na het leven wordt ook de dood duurder: "Gasprijzen beïnvloeden prijs van crematies"

do 5 mei - 5:35

Door de stijgende energieprijzen en een tekort aan grondstoffen dreigen ook crematies fors duurder te worden. Sommige Vlaamse crematoria hebben hun prijzen al met 8 à 10 procent verhoogd. "Een prijsstijging in de volledige sector is onvermijdelijk, ik maak me dus wel wat zorgen", aldus Johan Dexters van sectorfederatie Funebra.
crematie

Nadat de uitvaartsector de voorbije twee jaar met coronabeperkingen werd geconfronteerd, staat hij nu voor een nieuwe uitdaging. De energiekosten zijn voor veel bedrijven verviervoudigd en daarbovenop komen nog stijgende loonkosten en een tekort aan grondstoffen. "Iedereen wordt met prijsstijgingen rond de oren geslagen, wij dus ook. Alles in het leven wordt duurder voor iedereen", vertelt Thomas Heiremans van Uitvaartunie.

Funebra-voorzitter Johan Dexters verwacht dan ook dat ondernemers de prijsstijgingen zullen doorrekenen aan de klanten, waardoor vooral crematies fors duurder zullen worden. "In Wallonië zien we de prijsstijging al goed, in Vlaanderen is ze nog niet zo uitgesproken. Ik verwacht wel dat die er zal komen de volgende maanden. Als we kijken naar indexatie en loonsverhoging zouden we op een stijging van 8 procent uitkomen, dat zou een grote impact betekenen. Het is nog koffiedik kijken waar we effectief gaan uitkomen."

Volgens Heiremans hebben heel wat Vlaamse crematoria hun prijzen intussen wel al verhoogd. "We zien dat er centra zijn die tussen de 8 en de 10 procent duurder geworden zijn. We hopen dat de regering stappen zet om de economie in dit land draaiende te houden en zuurstof te bieden aan ondernemingen, want de prijsstijgingen hebben een grote impact, voor iedereen."

Begraven niet altijd meer duurder

Vorig jaar werd er in België bij drie op de vier overlijdens gekozen voor crematie. Volgens Bram Coussement van Sereni, een groepering van uitvaartondernemers, zullen mensen mogelijk opnieuw naar een traditionele begraving teruggrijpen. "Mensen hebben vaak het irrationele gevoel dat een crematie goedkoper is dan een begraving, maar gezien de huidige situatie is dat niet altijd het geval."

Funebra verwacht dan weer een kentering in de manieren waarop een uitvaart wordt geregeld. "Tijdens de coronacrisis hebben mensen ontdekt dat al die toeters en bellen niet nodig zijn en dat een afscheid in intieme kring ook heel mooi is. Het uitgavenpatroon is veranderd en daar komt nu nog eens de inflatie bij", zegt Dexters.

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet