Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Na het tekort van Vlaanderen: federaal niveau rekent zich rijk met windenergie, zegt Groen

do 6 feb. - 7:52

Volgens Groen is de federale regering wel heel optimistisch bij de berekeningen over zijn hernieuwbare energie voor 2020. De minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) zegt in een voorlopig rapport de federale doelstellingen te halen. "Maar zij neemt windmolens mee die er vandaag nog niet staan, en ze past rekenregels verkeerd toe", zegt Tinne Van der Straeten (Groen).
Tinne Van der Straeten (Groen)

"Je kan geen windmolens die er niet zijn meetellen in je doelstellingen." Volgens Kamerlid voor Groen Tinne Van der Straeten rekent de federale regering zich rijk op vlak van hernieuwbare energie.

Eind vorig jaar moest België rapporteren aan Europa over hoe de productie van hernieuwbare energie in ons land zal evolueren in 2020. Dat gebeurde niet, omdat het federale niveau nog geen cijfers had.

In ons land moet elk gewest een deel van de hernieuwbare energie aanleveren. Op het federale niveau zijn windmolends op zee daarvoor een belangrijke bron. Vorig jaar leverden de Belgische windmolenparken nog 37 procent méér stroom dan in 2018.

Groen komt nu naar buiten met een "ontwerprapport" van Energieminister Marghem (MR). Daarin lijkt de federale regering zijn doelstelling te halen. Maar, in een voetnoot staat dat er "geen rekening wordt gehouden" met "drie windmolenparken" die pas "vanaf 2021 volledig operationeel zullen zijn". Die opmerking komt van de administratie van de minister zelf.

Volgens Groen vergeet Marghem ook een rekensleutel mee te tellen die "weersomstandigheden moet uitvlakken". En zo komt het federale niveau in totaal zo'n 1.400 Gwh hernieuwbare energie tekort, of 18 procent van wat het federale niveau moet aanleveren. Ook Vlaanderen gaf eerder toe dat het zijn doelstellingen tegen 2020 niet haalt, Wallonië doet dat wel.

"Er zijn dan drie opties", zegt Van der Straeten. "Ofwel ga je de energieproductie nog optrekken, of minder verbruiken. Daarvoor zijn we te laat. Ofwel betaal je de boetes (Vlaanderen riskeert een boete van 318 miljoen, berekende de SERV, red.). Ofwel reken je op hernieuwbare energie van Wallonië of koop je groene energie over van andere EU-lidstaten. Maar die contracten zijn niet op een week geregeld", waarschuwt het Kamerlid.

De woordvoerder van de minister reageert dat het "rapport mogelijk nog wordt aangepast". "Het gaat bovendien om een voorspelling. Normaalgezien moet je anderhalf jaar wachten vooraleer je de productie correct kan meten. Weersomstandigheden spelen een te grote rol."

De minister laat ook nog weten dat de eigenaars van de windmolenparken vandaag nog zullen worden gecontacteerd om te vragen of er een versnelling mogelijk is. Van aankopen bij andere lidstaten is er momenteel geen sprake.

Beluister het gesprek met Tinne Van der Straeten via Radio 1 Select (Je vindt er de meest recente fragmenten van Radio 1)

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet