"Na Humo's Rock Rally konden we net een set van 20 minuten spelen"

4 mei 2018
Heel wat finalisten van Humo's Rock Rally bouwden na hun deelname een succesvolle carrière uit. Noordkaap, Blackbox Revelation, Balthazar en The Van Jets zijn vandaag geen onbekende namen meer, maar hebben ze dat succes volledig te danken aan de wedstrijd of ook, en misschien vooral, aan zichzelf?

Lukas Hermans is zanger van Sleepers Reign, dat in 2012 de tweede plek en de publieksprijs in de wacht sleepte van de Humo's Rock Rally. Twee jaar geleden brachten ze hun eerste album uit. 

Achttien en pas gestart aan hun studies in het hoger onderwijs waren ze toen ze aan de Rock Rally deelnamen. "Als dat gebeurt op je achttien, zweef je even. Maar als snel komt de confrontatie dat we er zelf mee door moesten en aan moesten werken."

De voorronde was voor ons de eerste keer op een podium, de finale de derde

"De voorronde was voor ons de eerste keer op een podium, de finale de derde. Om deel te mogen nemen, moest je drie nummers insturen. Wij hadden er op dat moment vier. Na de Rally, konden we net een set van 20 minuten spelen."

Geen airplay

Dus werkten ze - naast hun studies - keihard aan hun eerste album. ‘King Into Delight’ kwam uit in 2016, vier jaar na hun deelname aan Humo's Rock Rally. "We hebben nadien geen airplay gehad, dus hebben veel zelf moeten doen. Ik denk dat veel bands in dat schuitje zitten." 

We wisten dat we onze studies moesten afmaken zodat we een B-plan hadden

Lukas en zijn bandleden bleven na de Rock Rally met hun voeten op de grond. "We wisten dat we onze studies moesten afmaken zodat we een B-plan hadden. Als je iets hebt om op terug te vallen, kan je muziek maken omdat je het leuk vindt en niet omdat het moet."

Sabbatjaar

Toch nam Lukas een sabbatjaar van zijn studies geneeskunde. "Als die grote stage eraan komt, weet je dat het niet te combineren is met muziek maken. Ik wilde zeker zijn dat ik nog anderhalf jaar muziek en een plaat kon maken. Als je moet gaan werken, kan je niet op hetzelfde niveau met muziek bezig zijn zoals nu." 

Er is een Oosters gezegde: 'Als je twee hazen achterna loopt, vang je er geen'

Zich vol op beiden storten, is volgens Lukas geen goed idee. "Er is een Oosters gezegde: 'Als je twee hazen achterna loopt, vang je er geen'. Soms moet je dus even op het ene focussen en daarna het andere weer oppikken", besluit hij. 

Lees ook