“Na mijn knieoperatie viel ik in een zwart gat”

15 mei 2018
Jorik Hendrickx
Jorik Hendrickx is een Belgische kunstschaatser, die op de Winterspelen in Zuid-Korea op de 14de plaats eindigde. Hij vertelt in 'De Bende van Annemie' over zijn eenzame periode na zijn knieoperatie.

“Het is belangrijk een juiste balans te vinden tussen je werk en je sociaal leven”, zegt Jorik Hendrickx. Al heel zijn leven is de kunstschaatser bezig met topsport. De schaatser vindt dat je fanatiek bezig moet zijn in de sport om je doelen te bereiken, maar je moet ook tijd maken voor jezelf, familie en vrienden.

Zwart gat

Op 21-jarige leeftijd bij de Winterspelen in Sotsji blesseerde Jorik zijn knie. “Na mijn knieoperatie viel ik in een zwart gat. Ik was alleen maar bezig met sport.” Toen realiseerde hij zich dat hij niemand rondom hem had. Het was de moeilijkste periode in zijn leven, want zijn sport viel weg en hij worstelde met zijn identiteit. “Op dat moment moest ik ook mezelf nog accepteren over mijn geaardheid”, zegt Jorik.

Hij voelde zich ook eenzaam. “Ik wou mijn eigen problemen oplossen en er niet over spraten”, zegt Jorik. Achteraf heeft hij ingezien dat praten helpt en bevrijdend kan zijn. Na zijn revalidatie vond hij terug de liefde voor de sport en pikte hij zijn studies terug op.

Alle puzzelstukjes vielen samen en ik ben een veel sterker persoon geworden.

De dag dat Jorik gaat stoppen met kunstschaatsen heeft hij al voorbereid. Hij heeft al bepaalde stappen in die richting gezet. “Ik heb mijn studies en ik heb momenteel ook een relatie.” Hij hoopt dat hij niet opnieuw in een zwart gat zal vallen.