Na ophef over door Russische organisatie betaalde Krim-reis: minister Lahbib drukt steun uit voor Oekraïne in brief

28 juli 2022
© VRT
De nieuwe minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR) heeft haar Oekraïense collega een brief geschreven waarin ze zegt dat de Krim illegaal wordt bezet door Rusland. Ze drukt ook haar steun uit voor Oekraïne. Lahbib ligt onder vuur omdat ze vorig jaar, toen nog als RTBF-journaliste, via Rusland naar de Krim is gereisd. Vandaag bleek ook dat die reis betaald werd door de Russische organisatie van het theaterfestival dat ze ging bijwonen.

De Oekraïense Iryna Zbrozhek, die al meer dan 20 jaar in ons land woont, vertelt dat er in Oekraïne heel wat verontwaardiging is over de Krim-reis van minister Lahbib. "De Oekraïense regering zit daardoor in een moeilijke positie", zegt ze.

Een gevaarlijk precedent

Want kan de minister nu nog naar Kiev reizen? "Aan de ene kant wil de Oekraïense regering de relaties met België zeker niet verzuren, want de Belgische regering heeft Oekraïne altijd gesteund. Aan de andere kant is de rode lijn dat het niet legaal is om via Rusland naar de Krim te gaan. Het zou een gevaarlijk precedent zijn."

De brief die Lahbib geschreven heeft, is volgens Zbrozhek onvoldoende. Zij meent dat er excuses moeten komen. "Ik dacht eerst dat het tenminste een eerste stap was. Maar het is in het verkeerde keelgat geschoten dat er nog altijd geen erkenning komt door de minister of haar team dat er een fout is gemaakt."

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag' 

Luister ook