Na pest, cholera, tyfus en tbc overleeft het Brugse café Vlissinghe nu ook corona

10 juni 2020
Het is gek om van een historische dag te spreken in een café dat al meer dan 500 jaar bestaat. Maar vandaag is wel degelijk een historische dag voor Café Vlissinghe en uitbater Bruno Chinitor. Want het café gaat weer open na drie maanden sluiting. Dat hebben ze daar in al die eeuwen nog nooit meegemaakt.

Café Vlissinge opende zijn deuren in 1515. De lijst van beproevingen die Brugge in die 505 jaar getroffen hebben is indrukwekkend. De pest, cholera, tyfus, pokken, tbc waarden tientallen keren door de stad. In 1570 werden alle scholen in de stad gesloten, maar Café Vlissinghe bleef open. En ook corona krijgt Vlissinghe dus niet klein.

Al die ziektes zijn weggespoeld met een goed glas bier en ik denk dat we dat nu ook moeten doen. De inwendige mens eens goed ontsmetten met wat alcohol en dan komt dat goed.

Bruno Chinitor rekent vooral op het gezonde verstand van zijn klanten. Geen plastic schermen op de lange houten banken en stickers op de houten lambriseringen dus. Dat zou afbreuk doen aan de authenticiteit van het café. En ook de eeuwenoude spaarkas blijft in gebruik.

De spaarkas heeft 40 vakjes. We zullen die nu wel onderverdelen in vier bubbels van tien. En misschien moeten we er een coronasteunkas van maken.

Na drie maanden gaat het café dus open en dat is net op tijd, want de reserves die Bruno in 22 jaar opbouwde zijn helemaal op.

Het had geen dag langer moeten duren, want onze rekening is geplunderd. Nu alleen nog hopen dat we ons cliënteel, dat toch vooral uit ouderen bestaat, massaal terugzien. Dat is in coronatijden niet evident.

Lees ook: