Na schaamte is er nu applaus voor para's in Somalië

5 augustus 2017
Na schaamte is er nu applaus voor para's in Somalië
In 1993 werd ex-para Reginald Verhofstede opgeleid voor de operatie ‘Restore Hope’ in Somalië. In Somalië woedde op dat moment een oorlog tussen verschillende clans. De opdracht van de paracommando’s was om de bendes, die de voedseltransporten overvielen, te ontwapenen.

Reginald Verhofstede is een voormalige paracommando die deelnam aan missies in Rwanda en Somalië en dat liet zijn sporen na.

Verhofstede werd opgeleid in een gevechtseenheid. Zijn volledige opleiding was gericht op actie maar 99 procent van de tijd gebeurde er niets in Somalië. 

Ik keek vanuit het perspectief ‘we gaan op avontuur’ en vertrok niet zozeer om mensen te gaan helpen. Wij wilden actie.

Door de verveling kregen de para’s steeds minder geduld. Ze zochten geen sleutel meer om de deur te openen maar stampten de deur in. 

Schandaalsfeer

De dikke, witte map met consignes van de VN waarin alle procedures letter voor letter zijn uitgeschreven werd niet gevolgd. Krijgsgevangenen werden niet correct behandeld en er ontstond een schandaalsfeer in de media. Een foto van kinderen die boven het vuur worden 'geroosterd', deed de gemoederen in België hoog oplaaien.

Ik ben de trots en fier dat ik in Somalië ben geweest maar aan de andere kant is er het gevoel van schaamte. Het is niet gelopen zoals het gelopen zou moeten zijn.

Zelf was Verhofstede niet betrokken bij dit incident maar ook hij had het moeilijk met zijn terugkeer naar België. Een para wordt opgeleid om te vertrekken maar niet om terug te keren, zegt Verhofstede daarover.

Applaus

Pas toen acteur Bruno Vanden Broecke in 2016 een monoloog over de gebeurtenissen speelde, kreeg de eenheid respect voor de goede dingen die ze in Somalië hadden gedaan. Het was David Van Reybrouck die de brieven van Verhofstede herwerkte tot een theatervoorstelling. Toen acteur Van den Broecke aan de zaal vroeg wie er ooit een leven had gered, staken de manschappen - die uitgenodigd waren op de première - hun handen in de lucht. De uitgespuwde para's kregen meer dan 20 jaar na dato applaus. 

De ex-para geeft nu training aan bedrijven die hun personeel beter willen laten samenwerken.