"Na seks, houdt voetbal mensen wereldwijd het meest bezig"

25 juli 2017
Raf Willems is voetbalkenner en -minner in hart en nieren. Net zoals een erg groot gedeelte van de wereld. Maar vanwaar komt die grote wereldwijde liefde?

Het is een bijzaak, maar wel de belangrijkste bijzaak ter wereld: voetbal. Het spelletje kan menig man en vrouw naar ongekende, euforische hoogten stuwen. Maar waarom is dat zo? Volgens voetbalkenner Raf Willems heeft het te maken met de klassenstrijd:

Voetbal als klassenstrijd

"In het midden van de 19e eeuw ontstond voetbal in het Engelse plaatsje Sheffield. Vanaf ongeveer 1900 kunnen we praten van het moderne voetbal." Maar voetbal werd al heel snel een exponent van een maatschappelijk conflict: "Toendertijd werd het vooral gepeeld op elitescholen, door rijkeluiszoontjes. Maar daar kwam een reactie op, vanuit industriesteden als Manchester en Glasgow." Zo namen de arbeidersbewegingen het voetbal over. 

Klassenstrijd ging dus hand in hand met het voetbal. Maar wat meer is, zegt Willems, daar ligt ook de basis van het verschil in speelstijl: "Op de scholen ging men gedisciplineerd voetballen, op zoek naar resultaat. De arbeiders speelden meer op intuïtie. Ze probeerden zichzelf te uiten via het voetbal."

Voetbal als seks?

Maar, in het stadion staan zowel industrieel als arbeider naast elkaar, hun ploeg naar de overwinning te schreeuwen. Hoe komt dat? Volgens Raf Willems is er geen éénduidige verklaring voor: "Na seks is voetbal het enige wat mensen mondiaal, op eenzelfde manier bezig houdt. Dat ligt, waarschijnlijk, aan die allesomvattende emotie en aan het strijdlustige element."