Na weken hoogspanning in Antwerps schepencollege: Willem-Frederik Schiltz wordt dan toch geen schepen

10 december 2021
© Nicolas Maeterlinck (Belga)
Willem-Frederik Schiltz (Open VLD) wordt dan toch geen schepen in Antwerpen. Daarmee komt een eind aan weken van politieke heisa over schepenwissels in de Scheldestad. Open VLD gaat niet van 1 naar 2 schepenambten, zoals eerder was afgesproken, maar Vooruit behoudt haar 3 schepenambten. Volgens burgemeester Bart De Wever (N-VA) hebben de drie partijen van zijn schepencollege het vertrouwen in elkaar bevestigd en gaat het over een puut lokale aangelegenheid.

Na weken van politiek gekibbel lijkt Open VLD de grote verliezer van een politieke stoelendans op het Antwerpse stadhuis. De afspraken over de verdeling van de schepenambten die aan het begin van de legislatuur waren gemaakt, worden gewijzigd. Open VLD gaat dus niet van 1 naar 2 schepenambten en Vooruit behoudt 3 schepenambten. Het voorstel van Open VLD om Vlaams fractieleider Willem-Frederik Schiltz schepen te maken, heeft geen genade gevonden bij de N-VA van burgemeester Bart De Wever.

Schepen Claude Marinower (Open VLD) stapt op - zoals was afgesproken - en wordt vervangen door gemeentelijk fractieleider Erica Caluwaerts. De afspraak dat Open VLD er een tweede schepenambt bij zou krijgen, gaat echt niet door. Volgens de N-VA en De Wever is dat omdat de naam van Willem-Frederik Schiltz niet op de overdrachtsakte voorkomt.

Dat heeft te maken het feit dat Philippe De Backer, de voormalige kopman van de Antwerpse liberalen, intussen uit de politiek is gestapt. Op de overdrachtsakte stonden zijn naam en die van Caluwaerts.

Schiltz is niet verkozen als gemeenteraadslid in Antwerpen. Na het vertrek van Philippe De Backer en het schandaal rond Sihame El Kaouakibi wilde Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert Willem-Frederik Schiltz naar voren schuiven als nieuwe kopman van de Antwerpse liberalen. Maar dat zag Bart De Wever niet zitten: Schiltz is een grote naam in Antwerpen en dus een potentiële concurrent voor De Wever. Bovendien speelt zijn groen imago hem parten.

Alle partijen hebben zich akkoord verklaard om de verdeling die binnen het college bestaat gewoon te behouden

"Dat heeft niets met de persoon te maken", zei burgemeester De Wever vanavond op een persconferentie. "Het gaat niet over personen, maar over de ambitie om een bestuursakkoord uit te voeren." Volgens hem waren N-VA, Vooruit en Open VLD akkoord om de vertrouwensband tussen hen te bevestigen. "Alle partijen hebben zich akkoord verklaard om de verdeling die binnen het college bestaat gewoon te behouden."

Natuurlijk is met twee ergens naartoe gaan plezanter dan alleen, zeker als je uit dezelfde partij komt

Kersvers schepen Erica Caluwaert zegt niet het gevoel te hebben dat haar partij verzwakt uit deze affaire komt. Zij beklemtoont dat haar bevoegdheidspakket "een heel stevig pakket" is dat ze bovendien nog wil versterken. "Natuurlijk is met twee ergens naartoe gaan plezanter dan alleen, zeker als je uit dezelfde partij komt", geeft ze toe.

"Dit is een lokale aangelegenheid", aldus Bart De Wever.

Lokaal conflict met nationale vertakkingen

Dat de strijd is beslecht in het nadeel van Open VLD heeft veel te maken met de relatie tussen Bart De Wever als N-VA-voorzitter en Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert.

De Wever verwijt Lachaert verraad omdat die ervoor gekozen heeft een federale regering te vormen zonder de N-VA. Daardoor staat de grootste Vlaamse partij aan de zijlijn van de nationale politiek, zeer tot ongenoegen van Bart De Wever.

In oktober had Lachaert De Wever een ultimatum gesteld in verband met de schepenwissel in Antwerpen: hij wilde duidelijkheid over Schiltz als schepen. Dat viel op een koude steen bij De Wever, die in Antwerpen een onbetwiste machtspositie heeft. Bovendien is Open VLD eigenlijk niet nodig voor een meerderheid in de Antwerpse gemeenteraad.

"Als de liberalen willen stoken in de media, dat ze dan voor de oppositie kiezen. We zullen wel zien", liet De Wever optekenen. De boodschap was duidelijk: de liberalen hebben in Antwerpen niets te willen.

Het gaat over het belang van de Antwerpenaar voor ons

Lachende derde in de Scheldestad is Vooruit, dat niet alleen haar drie schepenambten behoudt, maar ook al haar bevoegdheden. En dat laatste is eigenlijk in strijd met de overdrachtsakte. "Het gaat over het belang van de Antwerpenaar voor ons", liet lokaal Vooruit-boegbeeld Jinnih Beels optekenen op de persconferentie."

Beluister het gesprek met Dave Sinardet, professor politieke wetenschappen aan de VUB, in 'De Wereld Vandaag' via Radio 1 Select. 

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'