Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Wereld Vandaag

"Naamsverandering Delwaidedok is bespreekbaar, maar laat ons hier sereen over beslissen"

ma 11 feb. - 9:22

De Antwerpse burgemeester Bart De Wever vindt het bespreekbaar om na te denken over een nieuwe naam voor het Delwaidedok. Dat zei hij in 'De Wereld Vandaag'. Het dok in de haven van Antwerpen is genoemd naar toenmalig oorlogsburgemeester Leo Delwaide, en uit een nieuw onderzoek blijkt dat die veel actiever betrokken was bij de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog dan tot nog toe was aangenomen.
Delwaidedok (© Belga)

In 'De Wereld Vandaag' zei burgemeester Bart De Wever van Antwerpen dat hij het zeker bespreekbaar vindt om na te denken over een naamswijziging van het Delwaidedok. Oorlogsburgemeester Leo Delwaide naar wie het dok genoemd is heeft tot 1942 een veel actievere rol gespeeld bij de Jodenvervolging in Antwerpen dan tot nu toe werd aangenomen, zo blijkt uit een nieuw boek van historicus Herman Van Goethem. De partij Groen werpt dan ook de vraag op of het dok geen nieuwe naam moet krijgen.

Voor burgemeester De Wever - zelf historicus - is het boek geen verrassing. Hij kent het onderzoek van Herman Van Goethem en de stad Antwerpen heeft een poos geleden ook al een wetenschappelijk comité samengeroepen dat het bestuur moet adviseren over de verdere omgang met dat oorlogsverleden.

Voor mij is een naamswijziging zeker bespreekbaar.

Bart De Wever: "Voor mij is een naamswijziging zeker bespreekbaar. Het enige dat ik hoop is dat we dat uit de partijpolitieke sfeer kunnen houden. Er zijn veel onderwerpen waar je politiek een polemiek over kan voeren, maar de Holocaust en de omgang met Wereldoorlog Twee is daar nu net niet één van. Dus ik kan hopen dat wij via advies van het wetenschappelijk comité over deze zaak tot een gedragen beslissing kunnen komen die we in rust en sereniteit nemen."

De Wever wijst er wel op dat ingrijpen in het patrimonium mogelijk een doos van Pandora kan openen: "Ik geef u een voorbeeld.  Het blazoen van de Spaanse Habsburgers hangt op het Antwerpse stadhuis. Nu, in 1576 zijn 10.000 Antwerpenaren op één dag vermoord tijdens de Spaanse Furie. Je zou kunnen zeggen: kan dat blazoen van die Spanjaarden daar dan blijven hangen?"

Zeker als men vanuit de Joodse gemeenschap die vraag zou stellen, dan wordt het onmogelijk om die vraag te negeren.

Maar de Tweede Wereldoorlog is in die zin van een andere orde, erkent De Wever, dat heel veel slachtoffers of hun nazaten vandaag nog in de stad leven: "Ook voor veel gemeenteraadsleden is dit niet een verhaal uit een geschiedenisboek, maar is het een verhaal van hun eigen vader en moeder. Dat komt heel dichtbij. En zeker als men vanuit de Joodse gemeenschap die vraag zou stellen, dan wordt het onmogelijk om die vraag te negeren."

In zijn nieuwe boek "1942 - Het jaar van de stilte" beschrijft historicus en rector van de Universiteit Antwerpen Herman Van Goethem wat er in dat oorlogsjaar 1942 in Antwerpen gebeurde tijdens de bezetting door de nazi's. Bij zijn jarenlange onderzoek in diverse archieven vond hij documenten die een nieuw licht werpen op de rol van toenmalig burgemeester Leo Delwaide. Hij vertelde daar eveneens over in 'De Wereld Vandaag'.

Beluister het integrale gesprek met Bart De Wever:

Beluister het integrale gesprek met Herman Van Goethem:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet