Naar de roots van moderne Amerikaanse muziek

3 augustus 2017
American Epic is het verhaal van het ontstaan van de moderne muziek in Amerika in de jaren 1920. Muziek van lokale artiesten kon toen voor het eerst op plaat worden opgenomen. En het verspreiden van die plaatjes zette een beweging in gang die de muziek van vandaag heeft gevormd.

Onlangs hebben de PBS (de Amerikaanse Openbare Omroep) en de BBC een 3-delige muziekdocumentaire uitgezonden: American Epic. Het verhaal van de geboorte van de moderne Amerikaanse muziek in de jaren 1920, geproduceerd door Jack White, T Bone Burnett, and Robert Redford. De episodes zijn te bekijken op youtube.

Een reis terug in de tijd naar de periode toen scouts van platenfirma's naar alle uithoeken van Amerika trokken om ruwe opnames te maken van lokale blues-, folk- of country-artiesten. De muziek van die artiesten kwam op platen terecht die massaal werden verspreid.

It was the first time America heard itself

Dankzij de uitvinding van een mobiel elektrisch opnametoestel konden die opnames ook in - voor die tijd - goeie omstandigheden gebeuren. Nu heeft Nick Bergh, een geluidsingenieur, zo'n toestel uit de jaren '20 gereconstrueerd met originele onderdelen. Zo was hij in staat om veel originele opnames te restaureren.

Want samen met de documentaire is er een 5-delige box verschenen met 100 songs uit de Jaren 1920 en 1930, onder de titel 'American Epic'. Ronald Verhaegen beluisterde de afgestofte muziek uit die box en doet het verhaal van de geboorte van de moderne Amerikaanse muziek.

Radio 1 Select