Nacht van de zwaarste rellen in Israël en zwaarste bombardementen op Gaza

14 mei 2021
De voorbije nacht heeft Israël zijn luchtbombardementen op Gaza opgevoerd. Ook in Israël zelf zijn de straatgevechten tussen Joden en Israëlische Arabieren aan het ontsporen. Een spoedzitting van de VN-Veiligheidsraad is onder Amerikaanse druk uitgesteld tot zondag. Zowel Israël als Hamas spreken oorlogstaal.

De hemel kleurde opnieuw fel oranje boven Gaza de voorbije nacht. Vanmorgen meldde het Israëlische leger dat zijn grondtroepen en luchtmacht de enclave had bestookt in wat de felste bombardementen lijken sinds het begin van het conflict vier dagen geleden. De aanvallen waren zo hevig dat angstkreten van bewoners tot ver buiten Gaza te horen waren, zeggen ooggetuigen.

De Israëlische premier Netanyahu liet in een videoboodschap horen dat hij vastbesloten is om met de vijandigheden door te gaan: "Ik zei dat we Hamas een zeer zware prijs zouden laten betalen", zei hij. Van zijn kant heeft Hamas een bestand van drie uur afgewezen dat zou zijn aangeboden na bemiddeling van enkele Golfstaten. Een woordvoerder van Hamas zei dat het bereid was om het Israëlische leger "harde lessen" te leren als het zou doorgaan met een grondoffensief.

Dat grondoffensief is er voorlopig nog niet gekomen. Het Israëlische leger heeft een eigen twitterbericht ontkracht en gezegd dat het om een communicatiefout ging.

Volgens het ministerie van Gezondheid in Gaza zijn er nu 109 Palestijnen gedood onder wie 28 kinderen en 15 vrouwen. 621 mensen raakten gewond. De milities Hamas en Jihad zeggen dat er 20 militanten zijn gedood, maar Israël noemt dat een onderschatting. Aan Israëlische zijde zijn 7 doden geteld onder wie een jongen. Voor het eerst zijn er ook raketten afgevuurd op Israël vanuit Palestijnse posities in buurland Libanon. Maar die zouden in zee zijn terechtgekomen.

Synagoge en Arabische winkels in brand

Gisteravond is het ook opnieuw tot hevige rellen gekomen tussen Joden en Israëlische Arabieren in verschillende Israëlische steden. In de stad Lod vielen gewapende relschoppers elkaar aan. Er werd een synagoge beschadigd door brandbommen.

Omgekeerd gooiden Joodse relschoppers in Lod met stenen naar Palestijnen die aan een moskee stonden. Daarop gooide een politieagent met een plofgranaat naar de Palestijnen.

Dit straatgeweld is een echte gamechanger", zegt Midden-Oostenkenner Rudi Vranckx. "Ik vraag me af of Israël het zich kan permitteren om grondtroepen naar Gaza te sturen terwijl zijn eigen straten in brand staan."

Van een diplomatieke oplossing is voorlopig geen sprake. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties komt zondag opnieuw samen over de situatie in Israël. Enkele landen hadden een spoedzitting gevraagd voor vandaag, maar de Verenigde Staten vroegen uitstel omdat ze het diplomatiek overleg eerst een kans willen geven.

Bekijk de analyse van Rudi Vranckx uit "Het journaal":

Bron: vrtnws.be