Nachtelijk licht leidt tot overgewicht

13 mei 2015

Verstoring van de biologische klok kan tot overgewicht leiden. Dat ontdekten wetenschappers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) bij een onderzoek op muizen.

De proefmuizen kregen allemaal hetzelf dieet terwijl ze aan verschillende (kunstmatige)dag-nachtritmes werden onderworpen. Wat bleek? De muizen die het langst aan licht werden blootgesteld kwamen het snelste aan, terwijl het bruine vet inactiever werd.

Bruin vetweefsel komt enkel voor bij zoogdieren, en is zogenaamd goed vet. Het houdt het lichaam warm en verbrandt energie als we het koud hebben. Slanke mensen hebben relatief veel bruin vet, mensen met zwaar overgewicht hebben vooral heel veel wit en nauwelijks of geen bruin vet (meer).

Bruin vet werd enkele jaren geleden als het ware herontdekt en krijgt veel aandacht omdat het de sleutel zou kunnen zijn tot de oplossing van de wereldwijde obesitas-epidemie.

De onderzoekers van het LUMC menen dat vermindering van de activiteit van bruin vet verklaart waarom een verstoorde slaapcyclus ook bij mensen tot overgewicht kan leiden.

 

Radio 1 Select