Nadja Vananroye: "Kabinet Hilde Claes oefende druk uit op administratie"

31 januari 2017
Op het kabinet van de voormalige burgemeester van Hasselt Hilde Claes (SP.A) is er wel degelijk sprake van belangenvermenging. Dat blijkt uit een onderzoek van Audit Vlaanderen, de controledienst van de Vlaamse overheid. De resultaten van de audit werden overgemaakt aan de cel corruptie van de federale politie.

De nieuwe burgemeester van Hasselt - Nadja Vananroye (CD&V) - laat er geen twijfel over bestaan: er zijn ernstige aanwijzingen dat twee leden van het kabinet van Hilde Claes zich hebben schuldig gemaakt aan belangenvermenging. Het gaat over de kabinetschef én om het hoofd van de dienst communicatie van de stad Hasselt.

De bal ging vorig jaar aan het rollen nadat bekend geraakt was dat de stad een overheidsopdracht van 6 790 euro toegekend had aan het Limburgse communicatiebureau Impuls. Die opdracht zou niet volgens de regels besteld zijn en zou ook verlopen zijn via de echtgenote van de kabinetschef, die in het bestuur zit van het communicatiebedrijf. De affaire werd aangekaart door de Hasseltse oppositiepartijen en partijgenoten. De toewijzing zou uiteindelijk leiden tot het ontslag van Hilde Clae als burgemeester.

Cel corruptie

“In het dossier van Audit Vlaanderen staat zwart op wit dat er sprake is van belangenvermenging én dat Claes op de hoogte was”, zegt burgemeester Vananroye. “En dat heeft ze ook toegegeven. Ze heeft mee de beslissingen genomen, dus is ze politiek verantwoordelijk. Of ze ook juridisch verantwoordelijk is, moet de cel corruptie van de federale politie nu onderzoeken.” Na onderzoek zal de federale politie uiteindelijk beslissen of het dossier wordt doorverwezen naar het parket.

Bron: Deredactie.be en Radio 1