Nancy Pelosi: "Amerika kan zelfs dit overleven"

20 januari 2017
Nancy Pelosi, de Democratische fractieleider in het Huis van Afgevaardigden vertelt dat ze een verantwoordelijkheid heeft om, samen met de Republikeinen, een gemeenschappelijke basis te vinden om op verder te bouwen. "Maar als Donald Trump Obamacare wil omverwerpen, onze stemmen wil dempen in het debat over wapenveiligheid, aandringt om de muur te bouwen of weigert de klimaatverandering te accepteren, dan moeten wij op onze strepen staan."

Nancy Pelosi is triest op deze laatste dag van het presidentschap van Obama. "Hij was een grootse president. Maar als ik toch een punt van kritiek mag geven: hij heeft niet genoeg opgeschept met zijn successen."

"De grootste angst van de mensen is technologie. Door technologie zullen de jobs verminderen door de productiviteit van technologie. We moeten mensen opleiden om deel uit te maken van de toekomst. De boosheid die Donald Trump zo efficiënt heeft uitgebuit in bepaalde delen van het land, was de boosheid van mensen die niet zagen wat hun rol was in die toekomst." De strategie van Trump bleek succesvol, want morgen wordt hij ingehuldigd tot de 45e president van de Verenigde Staten. 

Toch benadrukt Pelosi dat Clinton méér stemmen kreeg dan Trump. "Hillary Clinton won met meer dan 3 miljoen stemmen verschil van Donald Trump. Het Amerikaanse volk heeft zich heel duidelijk uitgesproken." Maar het was het kiescollege, dat volgens haar een anachronisme is, dat Trump uiteindelijk president maakte.

"We zullen de volgende verkiezingen winnen"

Op de vraag om Trumps eedaflegging morgen in één woord te omschrijven, antwoordt Pelosi dat ze het moeilijk vindt om haar gevoelens in één woord uit te drukken. "Ik zou zeggen: "God zij dank voor Amerika. Amerika kan zelfs dit overleven."

Ze benadrukt dat Trump "de minst voorbereide president is uit de geschiedenis". Toch heeft ze ook hoop - hoewel ze niet té optimistisch wil zijn over de verkiezing van Donald Trump. "Het heeft mensen doen inzien hoe belangrijk het is dat ze betrokken zijn. Mensen protesteren, schrijven, nemen deel, en dat is een goede zaak." Daarbij kijkt ze ook met goede moed vooruit naar de volgende parlementaire verkiezingen. "We zullen het verschil maken met president Trump en we zullen winnen", klinkt ze strijdvaardig.

"Op onze strepen staan"

Pelosi - en de Democraten - zullen Donald Trump niet per definitie tegenwerken. "De nacht van de inauguratie (van Obama) zijn de Republikeinen bij elkaar gekomen en hebben ze besloten om zich te verzekeren dat Obama niet slaagt. Dat is niet loyaal, je hoopt altijd dat een president slaagt. Ik heb gezegd dat we een verantwoordelijkheid hebben om een gemeenschappelijke basis te vinden, of het nu infrastructuur of de balans tussen werk en privé is, daar willen we graag mee verder werken.

Toch zullen ze zich ook niet zomaar laten doen. "Maar als hij Obamacare wil omverwerpen, als hij onze stemmen wil dempen in het debat over wapenveiligheid, als hij aandringt om een muur te bouwen, als hij weigert de klimaatverandering te accepteren, dan moeten we op onze strepen staan."

Bron deredactie.be

 

Radio 1 Select