Nantes vraagt nog steeds 17 miljoen euro voor Sala: "Het zijn de zeden en gewoonten in het voetbal"

7 februari 2019
© AFP
Is Nantes de meest hardvochtige voetbalclub ter wereld? De club eist nog steeds 17 miljoen euro van Cardiff City voor Emiliano Sala. "Mensen die met voetbal te maken hebben, schrikken hier al lang niet meer van" reageert sportjournalist Hans Vandeweghe in 'Nieuwe Feiten'.

Het dramatische verhaal van Emiliano Sala is intussen bekend: de Argentijnse spits had een transfer van Nantes naar Cardiff City versierd voor 17 miljoen euro, een recordbedrag voor de Welshe club. Maar nadat Sala afscheid had genomen van zijn Franse ex-club, verdween het vliegtuigje met Sala aan boord van de radar.

Intussen is het vliegtuigje ontdekt op de zeebodem en is het juridisch steekspel in gang gestoken. De BBC meldt dat Nantes Cardiff aanspoort om de transfersom van 17 miljoen euro op te hoesten.

"Mensen verhandelen alsof het dure koeien zijn"

“Mensen die met voetbal te maken hebben, schrikken hier al lang niet meer van. Het zijn de zeden en gewoonten in het voetbal” reageert sportjournalist Hans Vandeweghe in 'Nieuwe Feiten'.

Maar het gaat toch om een mens? “Voetbal is de enige sport in de wereld die mensen verhandelt alsof het koeien zijn, hele dure koeien.” Als Vandeweghe in het bestuur van Nantes zou zitten, zou hij het alvast eleganter oplossen: “Dit is zo’n drama dat maar 1 keer in de 1000 jaar voorvalt, hier moet je uitkomen als mensen.” Maar het is niet voor niets dat Vandeweghe niet in het bestuur van een voetbalclub zit: “Ik kan niet tegen mensenhandel.”

Die "mensenhandel" wordt trouwens geduld door de Europese Unie en andere wereldinstanties, vervolgt Vandeweghe. "Als je dit afschaft, heb je geen problemen meer. "Dan zou Sala nog altijd zijn gestorven, maar dan zou een harteloze voorzitter geen factuur sturen met de boodschap: betalen, jongens!”

Hoe zal de zaak nu aflopen? Die kwestie komt waarschijnlijk op het bord van een rechter te liggen. Vandeweghe zou alvast niet in zijn plaats willen zijn.

Beluister het integrale gesprek:

Bron: sporza.be en 'Nieuwe Feiten'

Lees ook:

Radio 1 Select