NASA-Marsverkenner "Perseverance" is met succes geland

19 februari 2021
NASA/Joel Kowsky
De delicate precisielanding van de Marsverkenner van de NASA, Perseverance, is gelukt. De nieuwste Marsmissie 'Mars 2020' - de grootste Marsmissie ooit - heeft enkele opvallende primeurs te bieden. Zo zou er binnenkort mogelijk een helikopter kunnen vliegen over de planeet, om unieke beelden te maken, en krijgen we mogelijk de eerste geluiden vanop Mars te horen.

Voorts zal worden onderzocht of er ooit leven is geweest (of misschien nu nog is): "Ze gaan nu nog specifieker zoeken". En de weg wordt stilaan voorbereid voor mensen op Mars. 

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft een succesvolle landing gerealiseerd op de Rode Planeet met de Marsverkenner Perseverance. Even voor 22 uur raakte bekend dat Perseverance geland is op Mars.

De verkenner is met een rotvaart van 20.000 km per uur de atmosfeer van Mars binnengevlogen, moest daarna afremmen met een parachute, tegengas geven en dan na 7 slopende minuten aan kabels neerkomen op het Marsoppervlak. Meteen na de landing werden twee foto's vanop de Rode Planeet gepubliceerd.

"Het was een bijzonder spannende landing. De laatste zeven minuten van de landing moest volautomatisch verlopen. Een interventie vanop de aarde is op dat moment niet mogelijk door het tijdsverschil. Mars bevindt zich op 200 miljoen kilometer van de aarde en de communicatie is elf minuten onderweg. Ingrijpen kon niet", analyseert astrofysicus Nancy Vermeulen in "Het Journaal".

Eerst even terug in de tijd: de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA lanceerde de missie op 30 juli 2020. Op dat moment was de stand van de aarde en Mars zodanig dat er minder energie zou moeten worden verbruikt om de afstand te overbruggen. Uiteindelijk zal de missie zowat 471 miljoen kilometer afgelegd hebben - bekeken vanaf de zon is Mars de vierde planeet na Mercurius, Venus en de aarde.

Aan boord onder meer dus de 'Perseverance' ('Volharding'), een Marsvoertuig van ruim een ton zwaar, en een mini-helikoptertje van nog geen 2 kilogram, eigenlijk een soort drone met in verhouding heel grote propellers om op Mars te kunnen vliegen. Bijna 7 maanden later is het grote moment aangebroken en is het tijd voor de landing. In principe zal de missie zeker één Marsjaar duren, ongeveer 687 dagen in aardse termen. Het is zeker niet de eerste Marsmissie van de NASA: eind 2018 was er nog de aankomst van InSight die op zoek ging naar het diepste binnenste van Mars.

De voornaamste doelen van deze nieuwe NASA- missie: verder zoeken naar sporen van leven op Mars, stalen vanop Mars voorbereiden om later naar de aarde te kunnen sturen, en verder ook onderzoek met het oog op mogelijke toekomstige missies met mensen: zou het mogelijk zijn om ooit een speciale basis te bouwen op Mars waar de mens zou kunnen verblijven? Kers op de taart van deze missie is dus het kleine helikoptertje dat 'Ingenuity' ('Vindingrijkheid') werd gedoopt. Als het erin slaagt om op te stijgen, zou dat een absolute primeur zijn, want het zou het eerste gebruik van aerodynamica op Mars zijn.

Niet alleen de NASA was zenuwachtig aan het aftellen, ook de Europeanen keken aandachtig toe, want volgend jaar is het de beurt aan de ExoMars-missie, een Europese missie naar Mars. Het kan er trouwens druk worden, want ook China en de Verenigde Arabische Emiraten hebben zich in de strijd gemengd.

Luister naar Bart Van Hove, atmosferic flight engineer bij Deimos in Madrid (werkt mee aan Europese Marsmissies):

Bron: vrtnws.be en De wereld vandaag