Natste zomer ooit gemeten in België: "En er gaat nog regen vallen"

17 augustus 2021
De weerkundige zomer van 2021 is de natste zomer sinds het begin van de metingen in Ukkel in 1833. Dat meldt weerman Frank Deboosere en wordt ook bevestigd door het KMI. "Het is een eerder sombere zomer, maar normaal van temperatuur," legt de weerman uit.

Je hebt het waarschijnlijk al gemerkt: het heeft veel geregend deze zomer en weerman Frank Deboosere ziet dat ook in de cijfers. Het is nu de natste zomer sinds de start van de metingen.

De weerkundige zomer begint op 1 juni en eindigt op 31 augustus. Er zijn dus nog twee weken te gaan. Maar vanmiddag al werd in de pluviometer in Ukkel 365,5 mm gemeten, zo meldt het KMI.

"Het heeft ontzettend veel geregend. Gemiddeld valt er tijdens de zomer in Ukkel 234 mm neerslag", weet Deboosere. "Het vorige absolute record van natste zomer ooit sinds het begin van de waarnemingen in Ukkel was de zomer van 1992 met 365 mm."

Noodweer in juli

De zogenoemde waterbom in juli in het oosten van België draagt uiteraard bij aan die natte zomer. Bij het noodweer toen vielen 37 doden en de waterschade is nog altijd enorm. Niet minder dan 240 van de 262 Waalse gemeenten werden getroffen. Gemeten over 48 uur, viel er in Wallonië een hoeveelheid regen die niet eens om de 100 jaar voorkomt.

"Het extreme weer heeft zeker ook te maken met de klimaatopwarming," zegt Deboosere. "In een warmere wereld kan de lucht meer waterdamp bevatten. Dat veroorzaakt langere drogere periodes, maar ook hardere regenbuien. Daarnaast warmen de polen in een opwarmend klimaat sneller op dan de evenaar. Het kleinere temperatuurcontrast tussen pool en evenaar veroorzaakt een kronkelende straalstroom. Drukgebieden kunnen daardoor langer ter plaatse blijven trappelen."

Luister naar het gesprek met David Dehenauw van het KM via Radio 1 Select

Bron: vrtnws.be en De wereld vandaag