Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

"Nauwelijks te bewijzen dat Dominique Leroy met voorkennis handelde bij verkoop Proximus-aandelen"

zo 8 sep. - 1:34

Volgens Tom Simonts, hoofdeconoom bij KBC, is het zo goed als uitgesloten dat Dominique Leroy vervolgd zal worden voor handel met voorkennis bij de verkoop van haar Proximus-aandelen, zowat een maand voor ze haar overstap naar het Nederlandse KPN bekendmaakte. Simonts vindt wel dat ze best meteen opstapt als CEO bij Proximus en niet aan het einde van haar mandaat in december. In "De ochtend" noemde hij dat "ongelukkig".
Dominique Leroy

"Als je als CEO van job verandert en dan uitgerekend overstapt naar eenzelfde baan bij een gelijkaardig bedrijf net over de grens, weet je dat je de beurskoers, in dit geval van Proximus, met verlies kan opzadelen", zegt Tom Simonts. "En door dan te verkopen, weet je ook dat je kunstmatige winst kan maken."

Maar Simonts aarzelt om dat meteen als voorkennis te bestempelen. "Een CEO mag een deel van zijn of haar aandelen verkopen. En 285.000 euro is in deze optiek zeker geen groot bedrag. Een verkoop mag echter niet als je weet hebt van een beslissing die al genomen is en die positieve of negatieve gevolgen heeft voor dat bedrijf."

"Dat is bijvoorbeeld zo als je met een groot dossier bezig bent of als er sprake is van een mogelijke overname. Stel bijvoorbeeld dat Proximus zou bezig zijn met de overname van, ik zeg maar wat, Telenet, dan kan het uiteraard niet. Maar als het informatie is die in de lijn van de verwachtingen ligt, dan kan het wel. Neem dat je winst- of verliescijfers hebt aangekondigd en je weet dat je die cijfers ook werkelijk gaat realiseren, dan mag het."

In alle geval moet zo'n verkoop ook voorgelegd worden aan het Compliance Department, een soort interne waakhond van het bedrijf. "En ik kan me onmogelijk voorstellen dat zoiets niet gebeurd is en er bovendien geen groen licht is gegeven voor de verkoop", vervolgt Simonts.

Ongelukkige timing

Het onderscheid tussen 'voorkennis' en 'kennis van zaken' is subtiel, maar belangrijk. Hoe dan ook wordt het volgens Simonts erg moeilijk om te bewijzen dat hier echt sprake is van voorkennis. "Wanneer is Leroy benaderd door KPN? Was dat voor of na de verkoop? Hoe ga je dat bewijzen? Je kan hooguit spreken van een ongelukkige timing. Nu, als je echt kan aantonen dat er toch sprake was van voorkennis, dan is strafrechterlijke vervolging mogelijk, met een boete als mogelijke straf. Maar zover zie ik het niet komen."

"Ik vind het wel ongelukkig dat ze haar functie niet meteen neerlegt. Noem dat het voorzichtigheidsprincipe. Nu ze niet meteen ontslag neemt, kan elke operationele beslissing als CEO van Proximus wel geïnterpreteerd worden in functie van die overstap naar KPN", besluit Simonts. Vakbonden bij Proximus hebben hun vertrouwen in Leroy alvast opgezegd.

Bron: vrtnws.be 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet