Nederland voert lichte lockdown in: "Vooral maatregelen op uitgaansleven"

13 november 2021
© Adam Niescioruk (Unspalsh)
De Nederlandse premier Mark Rutte heeft vanavond een nieuwe gedeeltelijke lockdown aangekondigd. Die zou morgen al ingaan en drie weken duren. De regering reageert op een recordaantal nieuwe besmettingen. In sommige delen van het land kunnen de ziekenhuizen de toestroom van patiënten nog moeilijk aan. In Den Haag zijn er vanavond rellen geweest met tegenstanders van coronamaatregelen.

De aankondiging van premier Rutte was verwacht nadat er gisteren een recordaantal van meer dan 16.000 nieuwe besmettingen was vastgesteld en experten aangedrongen hadden op maatregelen.

Het gaat niet om een volledige lockdown, maar eerder om de terugkeer van een aantal strenge coronabeperkingen. Zo zullen niet-essentiële winkels en contactberoepen vanaf morgen om 18 uur opnieuw de deuren moeten sluiten en dat tot 6 uur 's ochtends. Voor de horeca en voedingswinkels geldt dat dan vanaf 20 uur. Afhalen in restaurants kan na dat uur nog wel, zoals eerder.

Werk thuis tenzij het echt niet anders kan

Je mag in Nederland dan nog maar vier mensen per dag thuis ontvangen, tenminste als die ouder zijn dan 13 jaar. Thuiswerken wordt opnieuw erg sterk aanbevolen, "tenzij het niet anders kan". Premier Rutte hamerde ook op het handhaven van anderhalve meter afstand, tenzij in plaatsen waar het coronatoegangsbewijs vereist is.

Bioscopen, theaters en concertzalen blijven nog wel open en sportwedstrijden kunnen ook nog plaatsvinden, maar dan zonder publiek. Ondernemers zouden mogen kiezen welke vorm van toegang het meeste geschikt is: een negatieve coronatest of uitsluitend mensen toelaten die volledig gevaccineerd zijn of hersteld zijn (de zogenoemde 2G-regel). Dat laatste zou pas kunnen na goedkeuring door het parlement. Wie besmet geraakt, opnieuw in quarantaine en dat geldt ook voor de huisgenoten.

De maatregelen gaan dus morgenavond om 18 uur in en gelden voor drie weken. Op vraag van een journalist kon premier Rutte echter niet voorspellen of dat voldoende is of dat de maatregelen verlengd zullen worden.

Vanaf volgende week "boostervaccinatie"

Minister van Gezondheid Hugo de Jonge kondigde daarna aan dat er vanaf volgende week in Nederland gestart wordt met het toedienen van een "boosterprik" of een derde vaccin. Dat geldt in eerste instantie voor ouderen en mensen met een zwakke gezondheid, maar het is de bedoeling dat iedereen die wil dat extra vaccin binnenkort kan krijgen.

Minister De Jonge riep tegelijk iedereen die nog niet gevaccineerd is op om dat alsnog te doen uit solidariteit met de anderen.

"Nederlanders staan kritischer tegenover het beleid"

Volgens VRT NWS-journalist Ivan Ollevier ligt de kwestie heel gevoelig bij onze noorderburen, want "Nederlanders staan veel kritischer tegenover het beleid dan wij". Veel Nederlanders geloven niet dat de nieuwe maatregelen drie weken zullen duren. Bovendien ligt het idee om de negatieve coronatest te vervangen door een 2G-systeem waarbij de horeca, theaters en andere evenementen enkel nog mensen zouden binnenlaten die volledig gevaccineerd zijn of genezen, zijn, heel gevoelig in Nederland.

Daartoe moet de wet worden aangepast en de vraag is of er daarvoor een draagvlak is, ook bij de ministers zelf. Die hebben in de huidige discussie zo veel mogelijk gepoogd om "hun" sectoren waarvoor ze bevoegd zijn uit de wind te zetten, aldus Ollevier. Het gaat dan vaak ook over die mensen hun broodwinning en ministers die dergelijke harde maatregelen treffen, maken zich dan ook niet echt populair.

Protest

In Den Haag zijn er vanavond rellen geweest met 200 betogers die de persconferentie van de Nederlandse regering over de coronamaatregelen wilden verstoren.

Ze maakten veel lawaai, maar toen een aantal amokmakers stenen en vuurwerk naar de politie begonnen te gooien, werd de oproerpolitie ingezet evenals een waterkanon.

Beluister het gesprek met correspondent Joris Van Poppel in 'De Ochtend' via Radio 1 Select. 

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'