Nederlanders: studeren in Vlaanderen valt tegen

29 mei 2017
kennis of mening
Studeren in Vlaanderen? Gezellig en goedkoop, zo denken veel Nederlandse studenten. Maar eens hier valt het stevig tegen, zo blijkt uit een enquête van de krant NRC. “Nederlanders beseffen vooraf te weinig dat we buiten onze taal, weinig gemeenschappelijk hebben”, zegt professor emeritus Marinel Gerritsen.

Vandaag studeren meer dan 10.000 Nederlandse studenten aan Vlaamse universiteiten. Dat aantal is de laatste jaren almaar toegenomen. Maar uit een enquête van de Nederlandse krant NRC, blijkt dat veel onder hen er wel een cultuurkater aan overhouden. Onze Vlaamse mentaliteit blijkt stevig te verschillen van de Nederlandse.

Gewoon even de grens over en daar studeren, Nederlandse studenten nemen de voorbereiding van hun studies in aangrenzende buitenland vaak te licht op, stelt Marinel Gerritsen, professor interculturele communicatie aan de Radbout Universiteit, vast. “Van alle aangrenzende landen ter wereld, blijken Vlaanderen en Nederland zowat het meest te verschillen.”

Zeker in gezagsverhoudingen op school speelt het cultuurverschil. In Nederland start al van op de kleuterschool de dag met een discussie-uurtje. Leerlingen stormen luidruchtig de klas binnen en spreken direct de leerkracht met hun voornaam aan. Ook op de universiteit is het niet de gewoonte om de beleefdheidsvorm te hanteren, zegt professor em. Gerritsen.

Zelf ondervond Gerritsen in Vlaanderen dat Vlaamse studenten erg goed hun feiten kennen en zeer aandachtig luisterden tijdens de hoorcolleges. “In Nederland word je voortdurend onderbroken door studenten die je tegenspreken of hetgeen je zegt in vraag stellen”. En dat wordt in Vlaanderen niet altijd op prijs gesteld, zo ondervinden de Nederlandse studenten.

Nederlandse jongeren die naar de universiteit gaan, bouwen daar eigenlijk een nieuw leven op. In Vlaanderen blijft men gehecht aan ‘huis, haard en familie’. De meesten gaan ook nog elk weekend naar huis. “Als ik een keertje vrijdagnamiddag nog een excursie wilde organiseren, was er protest”, zegt Gerritsen. “Want dat was het moment dat velen weer naar huis trokken”.

Heel wat frustraties, dus. Maar of dat de Nederlanders gaat weerhouden om minder te gaan studeren in Vlaanderen? Gerritsen betwijfelt het. “Nederlanders zijn ook pragmatisch”, zegt ze. In Vlaanderen kan je je makkelijker inschrijven aan universiteiten en studeren is er goedkoper (lacht).”