Nederlanders zijn leuker dan je denkt!

4 september 2018
Imageselect
Los van alle clichés die over Nederlanders bestaan, hebben onze noorderburen ook nog tal van eigenschappen die we zeker kunnen smaken. En die lijsten we graag even op voor jou.

Deze ochtend kwam luisteraar Marian vertellen in de studio over hoe haar man, een Nederlander, vaak behandeld wordt in Vlaanderen. Ze hekelt dat de clichés zich altijd opstapelen en pleit dan ook voor meer behoedzaamheid. Ze schreef haar betoog ook neer, dat kan je hieronder lezen. 

Een cliché wordt natuurlijk niet voor niets een cliché genoemd en we kunnen dan ook niet ontkennen dat veel Nederlanders vaak nogal aanwezig zijn en ook geen blad voor de mond nemen. Maar naast al die vooroordelen die hen in een wat negatief daglicht zetten, lijsten we graag even de eigenschappen op die van hen zo'n leuke noorderburen maken.

1. Nederlanders zijn keigoed in wintersport
Hoewel ook de Belgen dit jaar geen slechte beurt gemaakt hebben op de Olympische winterspelen, moeten we toegeven dat de Nederlanders stukken beter zijn in wintersport. Zo namen zij dit jaar 20 medailles (waarvan 8 gouden) mee naar huis en dat is niet eens een uitzonderlijk hoog aantal. België moest het dit jaar stellen met één (zilveren) medaille.

Op alle Olympische Winterspelen samen verzamelde Nederland maar liefst 130 medailles. Het land staat daarmee op een tiende plek op de ranglijst. België staat op de 35ste plaats met zes medailles.

undefined

2. Nederlanders zijn erg gastvrij

Het is geweten, maar oh zo waar: Nederlanders zorgen ervoor dat je je snel ergens thuisvoelt. 'Samen een biertje doen', we horen het ze graag zeggen. Hun gastvrijheid zorgt ervoor dat de tijd voorbijvliegt! 

undefined

3. Poffertjes!

Wij hebben Brusselse wafels, maar de Nederlanders hebben poffertjes. Niets lekkerders dan die mini-pannenkoekjes!

undefined

4. Nederlanders zijn gelukkig

Nederlanders staan hoog op de ranking van het World Happiness Report. Wereldwijd voelen Nederlanders zich goed in hun vel en dat resulteert in een 6de plaats op de wereldranglijst. De Belgen staan pas op de 16de plaats en kunnen dus nog wat leren van gelukkig zijn.

undefined

Herbeluister het volledige gesprek met Marian en Nederlander Misha Koole: 

Radio 1 Select